Κείμενα

Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου

Αυτοί που βρίσκονται ψηλά Θεωρούνε ταπεινό Να μιλάς για το φαΐ Ο λόγος; Έχουνε κι όλας φάει Οι ταπεινοί αφήνουνε τον κόσμο Χωρίς να’χουνε δοκιμάσει κρέας της προκοπής Πώς ν’αναρωτηθούν πού’θε έρχονται Και πού πηγαίνουν Είναι τα όμορφα δειλινά τόσο αποκαμωμένοι Το βουνό και την πλατειά τη θάλασσα Δεν τά’χουν ακόμα δει Όταν σημαίνει η ώρα τους Αν δεν νοιαστούν οι ταπεινοί Γι’αυτό που είναι ταπεινό Ποτέ δεν θα υψωθούν Το ημερολόγιο Δεν δείχνει ακόμα την ημέρα Όλοι οι…

05 Μαϊου 2025

Ο πλούτος δεν είναι αποτέλεσμα εξυπνάδας ή εργατικότητας

Πέρσι, λίγο πριν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, δημοσιεύτηκε έρευνα στην οποία διαβάσαμε ότι μόλις 8 (ολογράφως οκτώ) άντρες κατέχουν συνολικό πλούτο αξίας 426 δισ. δολαρίων. Άλλο τόσο πλούτο είχε περίπου και ο φτωχότερος μισός παγκόσμιος πληθυσμός ή 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Πριν λίγες εβδομάδες διαβάζαμε ότι το 82% του πλούτου που δημιουργήθηκε το 2017 κατέληξε στα χέρια του 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη. Όταν διαβάζουμε τις λίστες με τους πιο πλούσιους του κόσμου…

05 Μαϊου 2025

Τι είναι και τι θέλουν τα σωματεία

Τα σωματεία μας ανάμεσα στο χθες και το σήμερα Σε καθημερινές συζητήσεις των εκπαιδευτικών και γενικότερα των εργαζομένων διατυπώνεται συχνά και ολοένα εντονότερα το ερώτημα αν οι αγώνες έχουν αποτελέσματα και, επομένως, αν είναι χρήσιμη η συλλογική και συνδικαλιστική δραστηριότητα. Η συζήτηση αυτή, συνήθως, υπερκαθορίζεται από τον ραγδαία εξαπλωνόμενο ατομικισμό, την απαξίωση της πολιτικής και την αποχή από τις πολιτικές, συνδικαλιστικές και γενικότερα συλλογικές διαδικασίες. Τα…

01 Μαϊου 2025

Οι ισπανοί κατακτητές αιχμαλωτίζουν τον αυτοκράτορα των Ίνκας. Τους έδωσε ως αντάλλαγμα ένα δωμάτιο

Οι ισπανοί κατακτητές αιχμαλωτίζουν τον αυτοκράτορα των Ίνκας. Τους έδωσε ως αντάλλαγμα ένα δωμάτιο γεμάτο χρυσάφι. Μόλις πήραν το χρυσό, τον εκχριστιάνισαν και τον εκτέλεσαν Όταν η μικρή εκστρατευτική δύναμη των Ισπανών με επικεφαλής τον Φρανσίσκο Πιζάρο κατευθύνθηκε το 1532 από τις ακτές του Ειρηνικού προς το εσωτερικό, στο σημερινό Περού, βρήκε μια σύνθετη και ιδιαίτερα οργανωμένη κοινωνία. Τον προηγούμενο αιώνα, διαδοχικές γενιές της άρχουσας δυναστείας των Ίνκας είχαν καταφέρει μέσω…

30 Απριλίου 2025

Ξεπερνώντας το Δόγμα του Σοκ

Από το Soy Pública Τον τελευταίο καιρό μιλάμε συχνά για τις τεχνικές χειραγώγησης που χρησιμοποιούν η κυβέρνηση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας και όλων των κοινωφελών οργανισμών. Σε αυτούς τους πρώτους μήνες της νομοθεσίας, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χειραγώγησης επικεντρώθηκε στο να μας επιφέρει κατάσταση σοκ, κατόπιν της οποίας, εκφοβισμένοι και παραλυμένοι, δεν θα αντιδρούμε στην απώλεια δικαιωμάτων που μας επιβάλλεται τόσο…

30 Απριλίου 2025

Η χούντα δεν τελείωσε ούτε το ’73 ούτε το ’74… Απλά βγήκε ο γύψος

Μερικά λόγια από τον Χάρη Χεϊζάνογλου για την περίοδο της χούντας στην Ελλάδα και το Πολυτεχνείο 22 Απριλίου 2025, 4:07 μμ Λέξεις: Χάρης Χεϊζάνογλου Η Ελλάδα μεταπολεμικά βρέθηκε στην Δυτική σφαίρα επιρροής, χωρίς όμως να απολαύσει περίπου τίποτα από όλα όσα φαντασιώνονται σήμερα κάποιοι στο πρώην ανατολικό μπλοκ ότι θα είχαν απολαύσει οι ίδιοι αν είχαν βρεθεί στην άλλη πλευρά του τείχους. Αντίθετα, οι Έλληνες, στο σκληρό περιβάλλον του ψυχρού πολέμου, και με έναν εμφύλιο προϊόν της…

29 Απριλίου 2025

Η ιδιωτικoποιημένη ΔΕΗ της Ισπανίας πλήρωνε τους μετόχους, όχι τις υποδομές του δικτύου

Καθώς το μαζικό black out που σημειώθηκε στην Ισπανία και την Πορτογαλία προκάλεσε τρομακτικά προβλήματα σε εκατομμύρια ανθρώπους αρκετοί έσπευσαν να υιοθετήσουν κάθε είδους θεωρίες συνομωσίας ότι για όλα φταίει η πράσινη ενέργεια. Οι σχετικές φήμες ξεκίνησαν από δεξιά και ακροδεξιά μέσα ενημέρωσης και έφτασαν γρήγορα και στα «αντικαθεστωτικά» μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ελλάδας. Ενώ τα ακριβή αίτια του black out μένουν να διερευνηθούν, ο οικονομολόγος Μάικλ Ρόμπερτς έκανε μια επί της…

29 Απριλίου 2025

Πόλεμος και οικονομία

Η Γερμανία επανεξοπλίζεται και ελάχιστων το αυτί ιδρώνει. Ακόμη και η Linke, η οποία -με παράπλευρη και δικαίως δυσφημιστική, ωστόσο, «παρέκκλιση» των τοπικών οργανώσεών της, όπου συγκυβερνούν- απορρίπτει την αύξηση των πολεμικών δαπανών, στην περίπτωση της Ουκρανίας έχει σταθεί με την πλευρά των γερακιών. Ο επανεξοπλισμός της Γερμανίας, ο οποίος θα επεκταθεί νομοτελειακά και στα πυρηνικά, έχει ένα τεράστιο συμβολικό βάρος. Εύλογα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ιστορικό σήμα για τα…

29 Απριλίου 2025

Πόσο θα πληρώσουμε το δώρο Σαμαρά - Βενιζέλου στον όμιλο Μυτιληναίου - INFO-WAR

Άρης Χατζηστεφάνου Με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ μετά την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου να προσφέρει ένα ακόμη σκανδαλώδες δώρο στον όμιλο Μυτιληναίου – και μέσω αυτού σε όλους τους βιομήχανους της χώρας. Η απόφαση που ελήφθη για την Αλουμίνιον του Μυτιληναίου, αλλά επεκτείνεται σε όλες τις βιομηχανίες που κάνουν χρήση ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης θα προσφέρει, σύμφωνα με την ΓΕΝΟΠ, εκπτώσεις που θα φτάνουν αθροιστικά έως και το 40%…

4 χρόνια πριν

Απειλές κι όχι εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ — του Λεωνίδα Βατικιώτη

Ούτε καν τα συντηρητικά Μέσα δεν κατάφερε να πείσει ο πρωθυπουργός με την ομιλία του από την Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης, που την επομένη κιόλας της συνέντευξης Τύπου αφαίρεσαν το θέμα από την πρώτη τους σελίδα. Η ομιλία του δεν περιλάμβανε κανένα ουσιαστικό φιλολαϊκό μέτρο, ενώ η καθιερωμένη συνέντευξή του την Κυριακή θα καταγραφεί ως μονόλογος, με στημένες κι εκ των προτέρων γνωστές, κοινώς μοιρασμένες, ερωτήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε το βήμα της ΔΕΘ για να…

4 χρόνια πριν

Η Αδιανόητη Επιχείρηση: το σχέδιο του Τσώρτσιλ να επιτεθεί στη Σοβιετική Ένωση

Η αποχαρακτήριση μόλις το 1998 ορισμένων «άκρως απόρρητων» βρετανικών αρχείων1 έδωσε τα τελευταία χρόνια μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των παρασκηνιακών παιχνιδιών ανταγωνισμού λίγο μετά τη συνθηκολόγηση των Ναζί στις 9 Μαΐου του 1945. Τη στιγμή της υπογραφής της παράδοσης ο Τσώρτσιλ ήδη οργάνωνε πλάνα για το πώς θα διαχειριστεί αυτό που αργότερα ιστορικοί και πολιτικοί αναλυτές θα αποκαλούσαν «ψυχρό πόλεμο». Συγκεκριμένα, στα μέσα Μαΐου του 1945 εκπονήθηκε από τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις…

4 χρόνια πριν

Γιώργος Ρούσης: «Από κατάρα, η απελευθέρωση ζωντανής εργασίας μπορεί να μετατραπεί σε ευλογία».

Παναγιώτα Μπίτσικα Δημοσίευση 21.05.2018 | 16:50 Ο Γιώργος Ρούσης είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Το βιβλίο σας «Ο ελεύθερος χρόνος μέτρο του πλούτου» είναι σχετικά πρόσφατο – εκδόθηκε πέρυσι. Θεωρείτε ότι στις μέρες μας είναι τολμηρό (ή και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στρεβλά) το να μιλά κάποιος για το δικαίωμα στην «τεμπελιά»; Θα προτιμούσα να μη χρησιμοποιούμε τον όρο δικαίωμα στην τεμπελιά, αλλά το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο που…

5 χρόνια πριν

Αποσπάσματα από δοκίμια του Τζορτζ Όργουελ

Να μαστέ λοιπόν εδώ, στρατιώτες ενός επαναστατικού στρατού, που υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία από την απειλή του φασισμού, δίνοντας μια μάχη για έναν σκοπό, και όμως, η καθημερινότητα μας είναι εξίσου άθλια και εξευτελιστική όσο και αν ήμασταν στη φυλακή, ή στον στρατό της αστικής τάξης. Συχνά τείνουμε να ξεχνάμε πως ο στρατιώτης που μάχεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου είναι τόσο πεινασμένος, ή φοβισμένος, ή ξυλιασμένος από το κρύο, ή πάνω από όλα τόσο κουρασμένος ώστε με τον καιρό δε…

6 χρόνια πριν

Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου

Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου - 1980 Δὲ λυγᾶνε τὰ ξεράδια καὶ πονᾶνε τὰ ρημάδια! Κούτσα μία καὶ κούτσα δυὸ τῆς ζωῆς τὸ ρημαδιό! Μεροδούλι, ξενοδούλι! Δέρναν οὗλοι: ἀφέντες, δοῦλοι, οὗλοι: δοῦλοι, ἀφεντικὸ καὶ μ᾿ ἀφήναν νηστικό. Τὰ παιδιά, τὰ καλοπαίδια, παραβγαίνανε στὴν παίδεια μὲ κοτρόνια στὰ ψαχνά, φοῦχτες μῦγα στ᾿ ἀχαμνά! Ἀνωχώρι, Κατωχώρι, ἀνηφόρι, κατηφόρι, καὶ μὲ κάμα καὶ βροχή, ὥσπου μοῦ ῾βγαινε ἡ ψυχή. Εἴκοσι χρονῶ γομάρι σήκωσα ὅλο τὸ…

6 χρόνια πριν

Νερό: Όπου ιδιωτικοποιείται, αποϊδιωτικοποιείται – Η διεθνής εμπειρία

Ένα μοντέλο που έχει εφαρμοστεί, έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει. Τα διεθνή παραδείγματα είναι δεκάδες. Κάθε προσπάθεια, είτε απαντάται στην Ευρώπη είτε στη Βόρεια και Νότια Αμερική, έφερε αύξηση των τιμολογίων του νερού, πτώση της ποιότητάς του και των σχετικών υπηρεσιών, τεράστια κέρδη για τους ιδιώτες. Οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές δεν λειτουργούν προς το συμφέρον των λαών, άρα, μοιραία, δεν «περπατάνε». Μετά από κάποια χρόνια, έρχεται η αποϊδιωτικοποίηση. Την τελευταία 15ετία και…

8 χρόνια πριν

Οι έξι αλήθειες του Ηράκλειτου που θα σας απελευθερώσουν

«Εξερεύνησα τον εαυτό μου», λέει ο Ηράκλειτος, ο οποίος δεν υπήρξε μαθητής κανενός. Αναζήτησε την αλήθεια για τη ζωή βαθιά μέσα στο μυαλό του, εξέτασε προσεκτικά τα δεδομένα που του έδωσαν οι πέντε αισθήσεις του και κατέγραψε τις διαπιστώσεις του, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο που δεν θυμίζει κανέναν άλλον. 1. «Ο αυτοέλεγχος είναι η σημαντικότερη αρετή και σοφία είναι να λέει κάποιος την αλήθεια και να ενεργεί σύμφωνα με τη φύση, αφού αποκτήσει βαθιά γνώση γι’ αυτήν» «Ποια είναι η θέση…

8 χρόνια πριν

Φαντασία, ma non troppo…

Με το σημερινό ποστ θα στενοχωρηθούμε λίγο, το ξέρω. Θα το γράψω όμως γιατί δεν είναι σωστό να κρατάμε κάποια πράγματα μέσα μας. Κυκλοφορεί ξανά στα “μέσα” μια διάλεξη του γνωστού και αγαπημένου Ευγένιου Τριβιζά από ένα TEDx του 2013 (για τη σαχλαμάρα που λέγεται TED ελπίζω κάποια στιγμή να βρω χρόνο να βγάλω εδώ μέσα όση χολή της αρμόζει, αλλά όχι τώρα). Σ’αυτή του τη διάλεξη, ο Τριβιζάς μιλά για τις αρετές της φαντασίας και την κακή σχέση της εκπαίδευσης μ’αυτήν. Η διάλεξη δυστυχώς είναι…

8 χρόνια πριν

Robocop: ο «μπάτσος» του νεοφιλελευθερισμού

Όταν κυκλοφόρησε, πριν από 30 χρόνια, χαρακτηρίστηκε σαν ακόμη μια χολιγουντιανή φούσκα. Φέτος, που ο αμερικανικός κινηματογράφος ζει στους απελπιστικά ξενέρωτους ρυθμούς τού «La La Land», το Robocop φαντάζει σαν ένα εγχειρίδιο μαρξιστικής ανάλυσης για τα δεινά που επιφέρει ο νεοφιλελευθερισμός. «Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να πραγματοποιήσεις μια κλοπή παρά μέσω της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας». Η φράση θα μπορούσε κάλλιστα να αποδοθεί στον ΜακΧίθ, από την «Οπερα της Πεντάρας» του…

8 χρόνια πριν

Ραφαηλίδης: Η Κούβα, ο Κάστρο και ο Τσε

( Βασἰλης Ραφαηλίδης -Ἡ μεγάλη περιπέτεια τοῦ μαρξισμοῦ σελ. 535 -547) Τό κράτος τῆς Κούβας, ἴσο περίπου σέ ἔκταση καί πληθυσμό μέ τήν Ἑλλάδα, εἶναι ἕνα σύμπλεγμα 3.715 νησιῶν. Τό μεγαλύτερο ἀπ’ αὐτά θά δώσει τό ὄνομά του στήν πατρίδα τοῦ Ξαβιέ Κούγκατ, τοῦ Φιντέλ Κάστρο καί μιᾶς ἰθαγενοῦς φυλῆς πού θά γίνει διεθνῶς γνωστὴ μέ το ἱσπανικό, συμβατικό ὄνομα Σιμπονέ ἀπό τότε πού ὁ Κούγκατ, ὁ βασιλιάς τῆς κόνγκας καί τῆς ρούμπας, θά γράψει τήν περίφημη ρούμπα «Σιμπονέ», μιά χαρούμενη μουσικὴ πού…

8 χρόνια πριν

Οι εργαζόμενοι θα αποζημιώνουν τους εργοδότες για εργατικά ατυχήματα!

Αλλάζει άρδην ο χάρτης των δικαιωμάτων που απολαμβάνουν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, με δύο αποφάσεις-βόμβα του Αρείου Πάγου που ανατρέπουν πολλά από τα έως σήμερα νομικά κεκτημένα των ιδιωτικών υπαλλήλων. Πλέον η ζυγαριά της Δικαιοσύνης γέρνει επικίνδυνα κατά των εργαζομένων, καθώς η σχετική νομολογία των δικαστηρίων που μέχρι τώρα τους προστάτευε σε περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων, σκληραίνει επικίνδυνα με τη βούλα του Αρείου Πάγου. Και αυτό γιατί…

8 χρόνια πριν