Δηλώσεις - Αποφθέγματα
Οι κύριες θέσεις των αντιπάλων του φασισμού ήταν σωστές
Οι κύριες θέσεις των αντιπάλων του φασισμού ήταν κατ' αρχήν σωστές. Ο φασισμός απειλούσε »τη δημοκρατική ελευθερία του λόγου«, αλλά εκατομμύρια άνθρωποι επιδοκίμαζαν αυτή την απειλή στην ελεύθερη έκφραση της γνώμης τους. Ο φασισμός μιλούσε ανοιχτά για πόλεμο, ακόμη κι αν περιτύλιγε το έγκλημα με ωραίες λέξεις, όπως »καθήκον«, »θυσία« και »υπακοή«, κι όμως εκατομμύρια άνθρωποι θεωρούσαν το καθήκον, την υπακοή και τη θυσία σαν το νόημα της ζωής τους. Διαιρούσε τ' ανθρώπινα όντα σε »φυσικούς ηγέτες« και σ' αυτούς που »γεννήθηκαν για να τους οδηγούν«, και πάλι εκατομμύρια άνθρωποι έβαλαν τον εαυτό τους στην κατηγορία των Untermenschen )υπανθρώπων - Σ.τ.Μ.(. Ο φασισμός υποσχόταν στους καπιταλιστές ότι θα διασφάλιζε τον έλεγχό τους στη βιομηχανία, και ταυτόχρονα υποσχόταν στους εργάτες ότι θα συμμετείχαν σ' αυτό τον έλεγχο - και τον πίστευαν και οι δύο. Είχε αναγγελθεί η καθολική στρατιωτική κινητοποίηση του λαού, κι ο λαός την επιδοκίμαζε. Με λίγα λόγια, κάθε πολιτική στάση του φασισμού θα 'πρεπε να 'χε προκαλέσει εξέγερση, κι όμως είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Πολλοί σοσιαλιστές έβρισκαν μόνη διέξοδο απ' τον παραλογισμό της κατάστασης
την παραίτηση από την πίστη στην αξία της θέλησης των μαζών και στην ικανότητα της ανθρωπότητας να σκέφτεται
Δηλώσεις Ράιχ
Είπαν
Σχετικές Δηλώσεις
Περί του δικαίου του ισχυρότερου
Ο ισχυρότερος δεν είναι ποτέ τόσο δυνατός ώστε να μείνει για πάντα κυρίαρχος, αν δεν μετατρέψει την ισχύ του σε δίκαιο και την υπακοή σε καθήκον. Από δω πηγάζει και το δίκαιο του ισχυρότερου, που φαινομενικά μπορεί να εκληφθεί ως ειρωνεία, αλλά στην πραγματικότητα έχει αναχθεί σε αρχή. Η υποταγή στη δύναμη είναι πράξη ανάγκης, όχι βούλησης. Το πολύ πολύ είναι μια πράξη φρόνησης. Με ποια έννοια τότε θα μπορούσε να θεωρηθεί καθήκον; Αν λοιπόν η …
Ζούμε στα χρόνια του φόβου
ΟΣΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ, ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΜΗ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ. Όσοι δεν δουλεύουν, φοβούνται μη δεν βρουν ποτέ δουλειά. Όποιος δεν φοβάται την πείνα, φοβάται το φαγητό. Οι οδηγοί αυτοκινήτων φοβούνται να περπατήσουν και οι πεζοί φοβούνται μην τους πατήσουν τα αυτοκίνητα. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙ. Οι πολίτες φοβούνται τους στρατιωτικούς, οι στρατιωτικοί φοβούνται την έλλειψη όπλων, τα όπλα φοβούνται την έλλειψη πολέμ…