Δηλώσεις - Αποφθέγματα | Πολιτική Γενικά

Τα 3 φίλτρα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας

Πολιτική Γενικά

resized

Τσίπρας Αλέξης

Το πρώτο φίλτρο – και αυτή είναι μία υποχρέωση που έχει αναλάβει η Τουρκία – είναι το χτύπημα του δικτύου των διακινητών στις τουρκικές ακτές. Ένα δίκτυο το οποίο έχει πάρει διαστάσεις μεγάλες. Προφανώς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έρχονται μέσω της θάλασσας του Αιγαίου στα ελληνικά νησιά έρχονται πάνω σε κάποιες βάρκες. Αυτές οι βάρκες κάπου φτιάχνονται. Πρέπει λοιπόν να υπάρχουν ολόκληρα συστήματα υποδομών που αυτή τη στιγμή συνδράμουν σε αυτό το παράνομο δίκτυο διακινητών και η Τουρκία έχει αναλάβει την υποχρέωση, με τη βοήθεια της Ε.Ε., αυτό το παράνομο δίκτυο να το πλήξει αποτελεσματικά.

Το δεύτερο φίλτρο είναι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Κι εκεί η Τουρκία δεσμεύεται να άρει τα προσχώματα που μέχρι στιγμής θέτει, ώστε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική. Διότι μέχρι σήμερα έχουμε επιχείρηση μονάχα ανάμεσα στη Λέσβο και το Αϊβαλί, τις τουρκικές ακτές απέναντι από τη Λέσβο.

Το τρίτο φίλτρο είναι αυτό που αποφασίστηκε σήμερα. Όταν, λοιπόν, ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο φίλτρο έχει αποτέλεσμα, δίνουμε ένα ισχυρό αντικίνητρο στους πρόσφυγες και στους μετανάστες να χρησιμοποιήσουν τα δίκτυα των διακινητών και να βρεθούν στα ελληνικά νησιά. Ταυτόχρονα, το αντικίνητρο είναι σαφές. Αυτοί οι οποίοι θα έρχονται δεν θα έχουν προτεραιότητα στη διαδικασία της επανεγκατάστασης (resettlement) και αν είναι παράτυποι μετανάστες, θα επιστρέφουν άμεσα. Αν είναι μετανάστες που χρήζουν διεθνούς προστασίας, θα κρίνεται εξατομικευμένα το αίτημά τους. Από εκεί και πέρα είναι όμως σαφές ότι δεν θα περιλαμβάνονται κατά προτεραιότητα στη διαδικασία της επανεγκατάστασης (resettlement) – αυτό είναι ένα ισχυρό αντικίνητρο – και πιστεύουμε ότι το μήνυμα που βγαίνει σήμερα από αυτήν την απόφαση, την κοινή συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, είναι η ενεργοποίηση αυτών των τριών φίλτρων, προκειμένου να έχουμε άμεσο αποτέλεσμα στη μείωση των ροών από τις τουρκικές ακτές προς τα ελληνικά νησιά.

18 Μαρ. 2016

Σχετικές Δηλώσεις

Ο Αντώνης Σαμαράς το τελευταίο εξάμηνο, κατά το οποίο ήταν στην εξουσία, ήταν πολύ διστακτικός

20.10.2015
resized

Σόιμπλε Βόλφγκανγκ

Ο Αντώνης Σαμαράς το τελευταίο εξάμηνο, κατά το οποίο ήταν στην εξουσία, ήταν πολύ διστακτικός

Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες

17.09.2017
resized

Μητσοτάκης Κυριάκος

Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση, όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα.