Πρόσωπα | Πολιτικός

Θαπατέρο Ροδρίγκεθ

Πρωθυπουργός της Ισπανίας

resized

Γεννήθηκε στο Βαγιαδολίδ στις 4 Αυγούστου του 1960. Σπούδασε Νομικά και δίδαξε ως βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λεόν (1982-86). Είναι παντρεμένος με την Σονσόλες Εσπινόσα. Έχουν 2 κόρες.
[Επεξεργασία] Κάθοδος στην πολιτική

Μπήκε στην πολιτική το 1976. Το 1986 κέρδισε μια θέση στην Κάτω Βουλή της Ισπανίας για την περιοχή της Λεόν. Ήταν ο νεότερος αντιπρόσωπος με αυτήν την θέση στο συγκεκριμένο σώμα. Με συνεχείς αναβολές στράτευσης, τελικά ξέφυγε πλήρως από την υποχρέωση στράτευσης λόγω του ορίου ηλικίας. Το 2000 έγινε Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE).
[Επεξεργασία] Πρώτη εκλογική νίκη

Στις 14 Μαρτίου του 2004 οι Σοσιαλιστές πέτυχαν μεγάλη εκλογική νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας έναντι του Λαϊκού Κόμματος του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, που υπέστη βαρύτατη ήττα. Ένας από τους λόγους για την ήττα του Αθνάρ ήταν η ανάμειξη, με απόφαση της κυβέρνησής του, της Ισπανίας στον πόλεμο του Ιράκ, που με τη σειρά της οδήγησε στις βομβιστικές επιθέσεις σε τρένα στη Μαδρίτη στις 11 Μαρτίου 2004, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε το 42,27%, από 34,7% που είχε πετύχει στις εκλογές του 2000, ενώ το κυβερνών κόμμα του Αθνάρ καταβαραθρώθηκε στο 37,70%, από 45,2% που είχε επιτύχει στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Η δύναμη των Σοσιαλιστών στο 350μελές κοινοβούλιο εκτινάχτηκε από τις 125 στις 163 έδρες, αριθμός πάντως που δεν τους εξασφάλισε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Έστι ο Θαπατέρο έγινε Πρωθυπουργός Κυβέρνησης συνεργασίας.
[Επεξεργασία] Νέα εκλογική νίκη

Στις 9 Μαρτίου 2008 διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές.[1] Στις εκλογές αυτές εξελέγησαν 350 βουλευτές στο Κογκρέσο και οι 208 άμεσα εκλεγμένοι στην Άνω Βουλή, την ισπανική δηλαδή Γερουσία. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών, ενώ το Λαϊκό Κόμμα της Αντιπολίτευσης παραδέχθηκε την ήττα του.[2]

Έπειτα από τη νέα νίκη του κόμματός του, στις βουλευτικές εκλογές του 2008 ο Θαπατέρο ανανέωσε την πρωθυπουργική θητεία του. Στις 12 Απριλίου του 2008 ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Θαπατέρο, στην οποία για πρώτη φορά στην ισπανική ιστορία πλειοψηφούν οι γυναίκες[3]. Μια μέρα νωρίτερα, η ισπανική Βουλή είχε εγκρίνει τη νέα κυβέρνηση, στη δεύτερη ψηφοφορία.
[Επεξεργασία] Πολιτική
Commons logo
Τα Κοινά έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο

Ο Θαπατέρο ανήκει στην ευρωπαϊκή κεντροαριστερά, με διακηρυγμένους στόχους την ισότητα όλων των πολιτών και τον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, και όπως είχε υποσχεθεί, το 2004, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, απέσυρε τα ισπανικά στρατεύματα από το Ιράκ, ενώ το 2005 προχώρησε στην αναγνώριση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Επίσης προχώρησε σε μια ευρεία απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και σε ιδιαίτερες ρυθμίσεις για τα μπαρ και εστιατόρια.

Άλλα Πρόσωπα