Πρόσωπα

Ζωγράφου Λιλή

Δημοσιογράφος και συγγραφέας

resized

Δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης σε προοδευτική οικογένεια (ο πατέρας της εξέδιδε τοπική εφημερίδα με φιλελεύθερες ιδέες) και φοίτησε στο Λύκειο Κοραής και το Καθολικό Γυμνάσιο Ουρσουλίνων της Νάξου.

Κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής και ενώ ήταν έγκυος, φυλακίστηκε για αντιστασιακή δράση και γέννησε στην φυλακή.Μετά την απελευθέρωση, εργάστηκε ως δημοσιογράφος και την περίοδο 1953 – 1954 έζησε στο Παρίσι. Δημοσίευσε μικρά έργα της σε λογοτεχνικά περιοδικά και πρωτοεμφανίστηκε στην βιβλιογραφία το 1949 με την συλλογή από νουβέλες «Αγάπη» και έγινε ευρύτερα γνωστή 10 χρόνια αργότερα, με το βιβλίο της για τον Νίκο Καζαντζάκη («Νίκος Καζαντζάκης, ένας τραγικός»), στο οποίο επιχείρησε μία απομυθοποιητική ψυχαναλυτική προσέγγιση της προσωπικότητάς του.

Κατά την διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών αντιτάχθηκε μέσα από άρθρα της.Από τα 24 βιβλία της (μυθιστορήματα, νουβέλες και δοκίμια), ιδιαίτερο θόρυβο, κυρίως λόγω της αντίδρασης της Εκκλησίας , προκάλεσε το βιβλίο της «Αντιγνώση – Τα Δεκανίκια του Καπιταλισμού», με το οποίο αποκάλυπτε την θεμελίωση του παγκόσμιου συστήματος οικονομικής εκμετάλλευσης και εκμετάλλευσης της άγνοιας, αποκλειστικά επάνω στην Θρησκεία και την βιοθεωρία του Χριστιανισμού. Από τα μυθιστορήματά της, πιο γνωστό έγινε το σχεδόν αυτοβιογραφικό και με νιτσεϊκές κατευθύνσεις «Η Συβαρίτισσα».

ΕθνικότηταΈλληνας
ΕπίθετοΖωγράφου
ΌνομαΛιλή
Ημ Γένν.1922
Θάνατος1998

Κείμενα (4)

Όταν διαπιστώνουν πως το παιχνίδι ξεφεύγει

Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2011

resized

"Παντού, σ' όλα τα γραφτά μου, συμβαδίζουν η απορία με την αγανάκτηση, για να καταλήξω κάθε φορά στο ίδιο: Πως βασικό αίτιο της αθλιότητάς μας είν…

Δηλώσεις (2)

Άλλα Πρόσωπα