Πρόσωπα

Μπράντμπερι Ρέι

resized

Ο Ρέι Μπράντμπερι (Ray Bradbury, πλήρες όνομα Ray Douglas Bradbury) (22 Αυγούστου 1920 Βόκεγκαν Ιλινόις - 5 Ιουνίου 2012 Λος Άντζελες) ήταν ιδιαίτερα γνωστός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. Για την επίδρασή του στη λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας του 20ού αιώνα αποκαλείτο «πατέρας» της επιστημονικής φαντασίας. Αναγνωρίζεται ως ο συγγραφέας του οποίου το έργο εξασφάλισε στη σύγχρονη λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας ευρύτερη αναγνώριση. Του άρεσε ιδιαίτερα ο Έντγκαρ Άλαν Πόου, χάρη στον οποίο ανακάλυψε τη λογοτεχνία μόλις στα επτά του χρόνια. Στις αφηγήσεις του Μπράντμπερι η καθημερινότητα μετασχηματίζεται σε ασυνήθιστη και πολλές φορές επικίνδυνη δυστοπία.
Είχε λάβει πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών των ΗΠΑ που του απένειμε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους το 2004, και το μετάλλιο της Ordre des Arts et des Lettres (τάξης Γραμμάτων και Τεχνών -Commandeur) της Γαλλίας.
Γνωστότερα έργα του, το Φαρενάιτ 451 (Fahrenheit 451) του 1953, τα Χρονικά του Άρη (The Martian Chronicles) του 1950 και ο Εικονογραφημένος Άνθρωπος (The Illustrated Man) του 1951. Πολλά από τα έργα του έχουν διασκευαστεί για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

ΕθνικότηταΑμερικάνος
ΕπίθετοΜπράντμπερι
ΌνομαΡέι
Ημ Γένν.1920
Θάνατος2012

Κείμενα (1)

Φαρενάιτ 451 (1953): Απόσπασμα από το βιβλίο του Ρέι Μπράντμπερι

Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2015

«Απέναντι και σε όλο το μήκος του δρόμου προς τα κάτω, όσο έφτανε το μάτι του, ορθώνονταν τα άλλα σπίτια με τις επίπεδες προσόψεις του. Τι είχε πει η …

Άλλα Πρόσωπα