Κείμενα

Για τον Κάστρο

Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

Πολιτική Γενικά

resized

Οι εχθροί του λένε ότι ήταν ένας μονάρχης δίχως στέμμα και πως δεν ξεχώριζε τη συμφωνία από την ομοφωνία.
Σε αυτό οι εχθροί του έχουν δίκιο.

Οι εχθροί του λένε ότι, αν ο Ναπολέων διέθετε μια εφημερίδα όπως η Γκράνμα, κανένας Γάλλος δε θα είχε πληροφορηθεί την πανωλεθρία στο Βατερλό.

Σε αυτό οι εχθροί του έχουν δίκιο.

Οι εχθροί του λένε πως άσκησε την εξουσία του μιλώντας πολύ και ακούγοντας λίγο, γιατί είχε συνηθίσει περισσότερο στον ήχο της φωνής του παρά σε άλλες φωνές.

Σε αυτό οι εχθροί του έχουν δίκιο.

Όμως οι εχθροί του δε λένε πως, όταν έγινε η εισβολή στην Κούβα, δεν έβαλε το στήθος του μπροστά απλά και μόνο για τον απαθανατίσει η Ιστορία,πως αντιμετώπισε όλους τους τυφώνες σαν να ήταν ο ίδιος ένας τυφώνας,πως γλίτωσε από εξακόσιες τριάντα δολοφονικές απόπειρες,πως με την αποφασιστικότητά του, που ήταν μεταδοτική, κατάφερε να κάνει την αποικία πατρίδα,και πως δεν ήταν χάρη στα μάγια του Μαντίγκα ή στο θαύμα του θεού που αυτή η νέα πατρίδα κατάφερε να επιβιώσει μετά από δέκα προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών, έτοιμους πάντα να ορμίσουν με μαχαίρι και πιρούνι να τη φάνε.

Οι εχθροί του επίσης δε λένε ότι η Κούβα είναι μια παράξενη χώρα, γιατί δεν παίρνει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Υποτέλειας.Ούτε λένε πως η επανάσταση, τιμωρημένη απ' όλες τις μεριές, είναι αυτό που κατάφερε να γίνει κι όχι εκείνο που ήθελε να γίνει. Ούτε λένε πως κατά ένα μεγάλο βαθμό, το τείχος ανάμεσα σε αυτό που ποθούσε και στην πραγματικότητα ψήλωνε εξαιτίας του εμπάργκο που της είχε επιβάλει η αυτοκρατορία, η οποία δεν άφησε να αναπτυχθεί μια δημοκρατία κουβανέζικης ιδιαιτερότητας, αλλά υποχρέωσε την κοινωνία να στρατευθεί, δίνοντας στη γραφειοκρατία, που για κάθε λύση έχει ένα πρόβλημα, τα άλλοθι που χρειάζεται για να δικαιολογείται και να διαιωνίζεται. Ούτε λένε πως παρά τα προβλήματα, παρά τις επιθέσεις από τα έξω και τις αυθαιρεσίες εκ των έσω, αυτό το βασανισμένο νησί που επιμένει να είναι χαρούμενο κατάφερε να είναι η λιγότερο άδικη λατινοαμερικάνικη κοινωνία.

Ούτε λένε οι εχθροί του πως κάτι τέτοιο επιτεύχθηκε χάρη στην αυτοθυσία του λαού της Κούβας, αλλά και χάρη στην ισχυρογνωμοσύνη και τα αναχρονιστικά ιδεώδη ενός ιππότη που πολεμούσε πάντα στο πλευρό των αδικημένων, όπως εκείνου του άλλου ιππότη κατά τα μέρη της Καστίλης"
Eduardo Galeano

Σχετικά Κείμενα

Η ομιλία αποδοχής του Βραβείου Νόμπελ του Αλμπέρ Καμύ το 1957

Πέμπτη, 13 Αύγουστου 2015

Μετάφραση: Θανάσης Θ. Νιάρχος Ενώ δεχόμουν τη διάκριση με την οποία η ελεύθερη ακαδημία σας θέλησε να με τιμήσει, η ευγνωμοσύνη μου γινόταν τό…

Στη φυλακή για “προδοσία” 21 Τούρκοι πανεπιστημιακοί που ζητούν…ειρήνη

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε διανοούμενους που υπέγραψαν κείμενο με το οποίο ζητούν τον τερματισμό των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού κατά των Κο…

Άλλα από Γκαλεάνο Εδουάρδο

Ελεύθερο εμπόριο; Όχι, ευχαριστώ

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016

Όταν η δυναστεία Μεϊτζί έκανε τα πρώτα της βήματα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ουλίσες Γκραντ (1822-1885) επισκέφθηκε τον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας. Ο Γκραντ…

Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016

Ενώ οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία εδραίωναν την ανεξαρτησία τους, μια άλλη χώρα, η Παραγουάη, αφανίστηκε επειδή προσπάθησε να κάνει το ίδιο. Η Παραγουάη ήταν …

Το σχολείο του κόσμου απ’ την ανάποδη

Τετάρτη, 23 Μάρτίου 2016

... Ανάμεσα στις δύο ακραίες καταστάσεις, η μεσαία τάξη. Ανάμεσα στα παιδιά που ζουν αιχμάλωτα της χλιδής και στα παιδιά που ζουν αιχμάλωτα της εγκατά…