Κείμενα | Οικονομικά - Οικονομική Κρίση

Εκρηκτική αύξηση της ανισότητας

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

Οικονομικά - Οικονομική Κρίση

resized

Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης

Ενας άνθρωπος πέθανε αυτές τις ημέρες και άλλοι πέντε χαροπαλεύουν στη Γαλλία γιατί αναγκάστηκαν να «δουλέψουν» σαν πειραματόζωα προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζην.

Για τη συμμετοχή τους στη δοκιμή του φαρμάκου τόσο ο θανών όσο και οι υπόλοιποι επρόκειτο να λάβουν από 1.900 ευρώ ο καθένας.

Στην «απέναντι όχθη», μόλις 62 μεγιστάνες κατέχουν σήμερα πλούτο όσο 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι μαζί ή αλλιώς το φτωχότερο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, αποκαλύπτει η Oxfam.

Συντονισμένη με το «πάρτι» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας -όπου πρόκειται να συγκεντρωθούν αυτές τις ημέρες μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου- η γνωστή MKO που μάχεται για τη μείωση της φτώχειας δημοσιοποίησε χθες την έκθεσή της «Μια οικονομία για το 1%».

Για το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού δηλαδή, που συσσωρεύει πλέον σύμφωνα με την Credit Suisse περισσότερο πλούτο απ’ ό,τι όλος μαζί ο υπόλοιπος κόσμος.

Η Οxfam προειδοποιεί ότι παρά τη μείωση της ακραίας φτώχειας, η οικονομική ανισότητα προσεγγίζει σήμερα νέα άκρα και είναι επιζήμια για όλους, καθώς επηρεάζει ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

«Αντί για μια οικονομία που λειτουργεί για την ευημερία όλων, για τις μελλοντικές γενιές και τον πλανήτη έχουμε δημιουργήσει μια οικονομία για το 1%», τονίζει.

Μεταξύ άλλων η έκθεση αποκαλύπτει ότι:

1. Την τελευταία πενταετία (2010-2015) ο πλούτος των 62 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου αυξήθηκε περισσότερο από μισό τρισ. δολάρια (ή 44%), από τα 1,22 τρισ. δολάρια στα 1,76 τρισ. δολάρια.

2. Αντίθετα, στην ίδια περίοδο ο πλούτος του φτωχότερου 50% του παγκόσμιου πληθυσμού (3,6 δισ. άνθρωποι) υποχώρησε πάνω από 1 τρισ. δολάρια ή 44%.

3. Από το 2000, το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει καρπωθεί μερίδιο μόλις 1% από τη συνολική αύξηση του παγκόσμιου πλούτου. Αντίθετα το πλουσιότερο 1% το 50% αυτής της αύξησης.

4. Στα τελευταία 25 χρόνια, η αύξηση του μέσου ετήσιου εισοδήματος του φτωχότερου 10% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι μικρότερη του 3%. Το καθημερινό εισόδημα αυτών των ανθρώπων αυξήθηκε λιγότερο από ένα… σεντ!

«Σε έναν κόσμο όπου ο ένας στους 9 ανθρώπους πέφτει για ύπνο κάθε βράδυ νηστικός δεν μπορούμε να δεχτούμε οι πιο πλούσιοι να παίρνουν ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής Oxfam Μαρκ Γκόλντρινγκ.

Η ΜΚΟ σημειώνει ότι για να μειωθεί το χάσμα απαιτείται δράση, μεταξύ άλλων:

Α. Υψηλότεροι μισθοί για τους χαμηλά αμειβόμενους.

Β. Υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις.

Γ. Αλλαγή του διεθνούς συστήματος επιστημονικής έρευνας και τιμολόγησης των φαρμάκων έτσι ώστε ο καθένας να έχει πρόσβαση.

Δ. Ελεγχος της επιρροής των πανίσχυρων ελίτ.

Ε. Προώθηση της οικονομικής ισότητας και των δικαιωμάτων των γυναικών.

ΣΤ. Αντιμετώπιση της φοροαποφυγής με κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων του πλανήτη, που χρησιμοποιούνται αυξανόμενα από πλούσιους και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Oxfam, περίπου 7,6 τρισ. δολάρια –ποσόν ίσο δηλαδή με το ΑΕΠ της Γερμανίας και της Βρετανίας μαζί- βρίσκονται σήμερα «παρκαρισμένα» σε χώρες-φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη στερώντας από τις κυβερνήσεις φόρους 190 δισ. δολαρίων ετησίως.

Εννιά στις 10 πολυεθνικές επιχειρήσεις, από το σύνολο των κορυφαίων 200 του πλανήτη που έβαλε στο μικροσκόπιό της η Oxfam, έχουν παρουσία σήμερα σε τουλάχιστον ένα φορολογικό παράδεισο του πλανήτη.

Αρκετές από αυτές τις επιχειρήσεις αποτελούν στρατηγικούς εταίρους του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Η φοροδιαφυγή τους στερεί από τις αναπτυσσόμενες χώρες τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια ετησίως.

Αλλά και για τη φτωχή Αφρική, το 30% του πλούτου των πλουσίων αυτής -περίπου 500 δισ. δολάρια- είναι «παρκαρισμένα» σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους και στερεί φορολογικά έσοδα 14 δισ. δολαρίων ετησίως.

Χρήματα αρκετά για την εκπαίδευση όλων των παιδιών της Αφρικής, αλλά και τη χορήγηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που θα έσωζε τις ζωές 4 εκατομμυρίων παιδιών.

Σχετικά Κείμενα

Bloomberg: Πιο πλούσιοι μπαίνουν στο 2013, οι ζάμπλουτοι του κόσμου

Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2013

Η κρίση κάνει τους φτωχούς φτωχότερους αλλά κι απʼ ότι φαίνεται τους πλούσιους πλουσιότερους, σύμφωνα με την ετήσια λίστα του πρακτορείου Bloomberg μ…

Η φιλοξενία Ολυμπιακών Αγώνων ως μια «τρομερά κακή ιδέα»

Τρίτη, 09 Αύγουστου 2016

Όταν το 2009 ανακοινώθηκε η ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο οι Βραζιλιάνοι ξεχύθηκαν στις παραλίες και έστησαν ένα απίθανο γλέντι. Ανάλ…

Άλλα Κείμενα

Η «Ιδεολογία της Ηρεμίας» και Το Δικαίωμα στην Απεργία

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Στην εποχή μας η απεργία θεωρείται μια ξεπερασμένη μορφή βιομηχανικής πάλης. Στο όνομα ενός αφηρημένου ιδεολογικού κατασκευάσματος που αυθαίρετα αποκα…

Οι πόνοι της Παναγιάς

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

Πού να σε κρύψω, γιόκα μου, να μη σε φτάνουν οι κακοί; Σε ποιο νησί του Ωκεανού, σε ποια κορφήν ερημική; Δε θα σε μάθω να μιλάς και τ' άδικο φωνάξει…

Ο Γιώργος Παπανδρέου στους 100 πιο ισχυρούς του πλανήτη

Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2010

Την 79η θέση στη λίστα των 100 ατόμων με τη μεγαλύτερη επιρροή στις παγκόσμιες εξελίξεις, που κατήρτισε το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, καταλ…