Κείμενα | Οικονομικά - Οικονομική Κρίση

«Η πείνα είναι ανοιχτή πληγή της Αγγλίας»

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Οικονομικά - Οικονομική Κρίση

resized

Για να διακόψει τα γυρίσματα της νέας ταινίας του ο Κεν Λόουτς, να δώσει έκτακτη συνέντευξη στην «Γκάρντιαν», αλλά και να κάνει έκκληση στον Τζέρεμι Κόρμπιν, νέο ηγέτη των Εργατικών, κάτι σοβαρό θα συμβαίνει.

Ο σκηνοθέτης απλούστατα έζησε από κοντά τo γίνεται στη Μεγάλη Βρετανία με τις Τράπεζες Τροφής (συσσίτια μη κερδοσκοπικών, φιλανθρωπικών οργανώσεων) και, κυρίως, με τα επιδόματα που δικαιούνται οι άνεργοι. Και βγήκε από τα ρούχα του.

Σε αυτό τον βοήθησε το θέμα της ταινίας του «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ», που βασίζεται σε έρευνα που έκανε ο μόνιμος σεναριογράφος του, Πολ Λάβερτι, σε κέντρα εύρεσης εργασίας, σε συσσίτια και για την πολιτική επιδομάτων του Ντέιβιντ Κάμερον.

Τον κόσμο, δηλαδή, στον οποίο ζει και βασανίζεται ο ήρωας της ταινίας, ο Ντάνιελ Μπλέικ, που δούλευε πολλά χρόνια ξυλουργός, έχασε τη δουλειά του και προσπαθεί να διεκδικήσει επιδόματα για να ζήσει. Αυτά που, όπως είναι γνωστό, έχουν σοβαρά περικοπεί τα τελευταία χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι εικόνες από τις Τράπεζες Τροφής είναι σοκαριστικές Οι εικόνες από τις Τράπεζες Τροφής είναι σοκαριστικές | TRUSSELLTRUST.ORG
Ο Λόουτς καλεί, λοιπόν, τον κόσμο να εκφράσει την οργή του. Είναι σοκαρισμένος από τις εικόνες στις Τράπεζες Τροφής, τον μεγάλο αριθμό πεινασμένων ανθρώπων που αντίκρισε. «Είναι μια ανοιχτή πληγή της κοινωνίας και εμείς κλείνουμε τα μάτια», δήλωσε στην «Γκάρντιαν». «Η πείνα χρησιμοποιείται σαν όπλο. Η ιδέα και μόνο ότι κάποιος στο σύστημα μπορεί να αποφασίσει ποιος θα φάει και ποιος όχι, είναι αποκρουστική». Να σημειώσουμε ότι στη Μεγάλη Βρετανία συσσίτια και επιδόματα συνδέονται με τη θέληση που επιδεικνύει κάποιος άνεργος να πιάσει μία από τις δουλειές που του προσφέρονται.

«Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από το 1966, που γυρίζαμε το “Cathy Come Home”», είπε ο Κεν Λόουτς.

Η περίφημη τηλεταινία του για το BBC διηγιόταν την ιστορία ενός ζευγαριού που έχανε τη δουλειά και το σπίτι του. «Τότε τουλάχιστον αν οι άνθρωποι ήξεραν μια τέχνη, μπορούσαν να έχουν δουλειά σε όλη τη ζωή τους. Τέτοιες δουλειές σήμερα δεν υπάρχουν και οι εργαζόμενοι δεν έχουν πια οι ίδιοι τον έλεγχο της ζωής τους. Με την πολιτική επιδομάτων πάνε να διαιρέσουν τους ανθρώπους σε λουφαδόρους και εργατικούς», συνέχισε ο σκηνοθέτης.

Και κάλεσε αμέσως σε βοήθεια τον Κόρμπιν. «Ελα, Τζέρεμι, θέλουμε να ακούσουμε τι έχεις να πεις πάνω στο θέμα. Οι άνθρωποι νιώθουν καταπιεσμένοι, συντετριμμένοι και ανήμποροι. Τι χρειαζόμαστε το Εργατικό Κόμμα, αν δεν τους δώσει φωνή σε τέτοιες καταστάσεις;».

Το «Εγω, ο Ντάνιελ Μπλέικ» θα βγει στις αίθουσες του χρόνου. Ο 79χρονος Κεν Λόουτς είχε πει ότι θα είναι η τελευταία ταινία του. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατάει ο Ντέιβ Τζόουνς, σταντάπ κωμικός.

Δηλώνει κι αυτός σοκαρισμένος με όσα ζει από κοντά, στο γύρισμα της ταινίας, στην οποία συμμετέχουν και πραγματικοί πρώην υπάλληλοι Κέντρων Εύρεσης Εργασίας, που έζησαν το γραφειοκρατικό, άδικο σύστημα από τα μέσα, αλλά και άνεργοι που είδαν ξαφνικά να εξαερώνονται τα επιδόματά τους.

Σχετικά Κείμενα

Πνιγμένοι από ένα χέρι αόρατο.

Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2012

Πώς να αντιδρούσε ο Άνταμ Σμιθ αν αντίκριζε το αόρατο χέρι που υποτίθεται πως θα αυτορύθμιζε την αγορά να έχει μετατραπεί σε ένα χέρι που καταδυναστεύ…

NBA: Ένα σοσιαλιστικό πρωτάθλημα στην καρδιά του καπιταλισμού

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Η πλειοψηφία του κόσμου, ακούγοντας τη λέξη Η.Π.Α. σκέφτονται μια χώρα στην οποία επικρατεί ο καπιταλισμός, οι ανισότητες και γενικότερα ο νόμος του ι…

Άλλα Κείμενα

Κλήση σε απολογία για επανασύνδεση ρεύματος μετά από μήνυση της ΔΕΗ

Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2012

Για δεύτερη φορά, κλήθηκε σε απολογία μέλος των «ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ», μετά από μήνυση της ΔΕΗ. Αφορά την συμμετοχή του, στην επανασύνδεση ρεύματος, ό…

Προπαγάνδα και επικοινωνιακά τρικ.

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012

resized

Στην ναζιστική Γερμανία το Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα με ηγέτη τον Αδόλφο Χίτλερ χρησιμοποίησε σα βασική επικοινωνιακή πολιτική τη στοχοποίηση συγκεκριμ…

Ο μοναχικός θρήνος – το ζεϊμπέκικο

Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015

Το ζεϊμπέκικο δύσκολα χορεύεται. Δεν έχει βήματα· είναι ιερατικός χορός με εσωτερική ένταση και νόημα που ο χορευτής οφείλει να το γνωρίζει και να το …