Κείμενα

«Η πείνα είναι ανοιχτή πληγή της Αγγλίας»

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Οικονομικά - Οικονομική Κρίση

resized

Για να διακόψει τα γυρίσματα της νέας ταινίας του ο Κεν Λόουτς, να δώσει έκτακτη συνέντευξη στην «Γκάρντιαν», αλλά και να κάνει έκκληση στον Τζέρεμι Κόρμπιν, νέο ηγέτη των Εργατικών, κάτι σοβαρό θα συμβαίνει.

Ο σκηνοθέτης απλούστατα έζησε από κοντά τo γίνεται στη Μεγάλη Βρετανία με τις Τράπεζες Τροφής (συσσίτια μη κερδοσκοπικών, φιλανθρωπικών οργανώσεων) και, κυρίως, με τα επιδόματα που δικαιούνται οι άνεργοι. Και βγήκε από τα ρούχα του.

Σε αυτό τον βοήθησε το θέμα της ταινίας του «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ», που βασίζεται σε έρευνα που έκανε ο μόνιμος σεναριογράφος του, Πολ Λάβερτι, σε κέντρα εύρεσης εργασίας, σε συσσίτια και για την πολιτική επιδομάτων του Ντέιβιντ Κάμερον.

Τον κόσμο, δηλαδή, στον οποίο ζει και βασανίζεται ο ήρωας της ταινίας, ο Ντάνιελ Μπλέικ, που δούλευε πολλά χρόνια ξυλουργός, έχασε τη δουλειά του και προσπαθεί να διεκδικήσει επιδόματα για να ζήσει. Αυτά που, όπως είναι γνωστό, έχουν σοβαρά περικοπεί τα τελευταία χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι εικόνες από τις Τράπεζες Τροφής είναι σοκαριστικές Οι εικόνες από τις Τράπεζες Τροφής είναι σοκαριστικές | TRUSSELLTRUST.ORG
Ο Λόουτς καλεί, λοιπόν, τον κόσμο να εκφράσει την οργή του. Είναι σοκαρισμένος από τις εικόνες στις Τράπεζες Τροφής, τον μεγάλο αριθμό πεινασμένων ανθρώπων που αντίκρισε. «Είναι μια ανοιχτή πληγή της κοινωνίας και εμείς κλείνουμε τα μάτια», δήλωσε στην «Γκάρντιαν». «Η πείνα χρησιμοποιείται σαν όπλο. Η ιδέα και μόνο ότι κάποιος στο σύστημα μπορεί να αποφασίσει ποιος θα φάει και ποιος όχι, είναι αποκρουστική». Να σημειώσουμε ότι στη Μεγάλη Βρετανία συσσίτια και επιδόματα συνδέονται με τη θέληση που επιδεικνύει κάποιος άνεργος να πιάσει μία από τις δουλειές που του προσφέρονται.

«Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από το 1966, που γυρίζαμε το “Cathy Come Home”», είπε ο Κεν Λόουτς.

Η περίφημη τηλεταινία του για το BBC διηγιόταν την ιστορία ενός ζευγαριού που έχανε τη δουλειά και το σπίτι του. «Τότε τουλάχιστον αν οι άνθρωποι ήξεραν μια τέχνη, μπορούσαν να έχουν δουλειά σε όλη τη ζωή τους. Τέτοιες δουλειές σήμερα δεν υπάρχουν και οι εργαζόμενοι δεν έχουν πια οι ίδιοι τον έλεγχο της ζωής τους. Με την πολιτική επιδομάτων πάνε να διαιρέσουν τους ανθρώπους σε λουφαδόρους και εργατικούς», συνέχισε ο σκηνοθέτης.

Και κάλεσε αμέσως σε βοήθεια τον Κόρμπιν. «Ελα, Τζέρεμι, θέλουμε να ακούσουμε τι έχεις να πεις πάνω στο θέμα. Οι άνθρωποι νιώθουν καταπιεσμένοι, συντετριμμένοι και ανήμποροι. Τι χρειαζόμαστε το Εργατικό Κόμμα, αν δεν τους δώσει φωνή σε τέτοιες καταστάσεις;».

Το «Εγω, ο Ντάνιελ Μπλέικ» θα βγει στις αίθουσες του χρόνου. Ο 79χρονος Κεν Λόουτς είχε πει ότι θα είναι η τελευταία ταινία του. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατάει ο Ντέιβ Τζόουνς, σταντάπ κωμικός.

Δηλώνει κι αυτός σοκαρισμένος με όσα ζει από κοντά, στο γύρισμα της ταινίας, στην οποία συμμετέχουν και πραγματικοί πρώην υπάλληλοι Κέντρων Εύρεσης Εργασίας, που έζησαν το γραφειοκρατικό, άδικο σύστημα από τα μέσα, αλλά και άνεργοι που είδαν ξαφνικά να εξαερώνονται τα επιδόματά τους.

Σχετικά Κείμενα

Συνεταιρισμοί και εκμετάλλευση

Κυριακή, 29 Ιουνίου 2014

Σχετικά με τη συζήτηση που είχαμε για του συνεταιρισμούς που λειτουργούν με δημοκρατικό τρόπο και τη θέση μου ότι λειτουργούν καπιταλιστικά θα ήθελα ν…

Η βιομηχανία της τεχνολογίας και οι επιπτώσεις στη ζωή μας

Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2015

Καθώς η αμερικανική κοινή γνώμη εξακολουθεί να εξαρτάται περισσότερο από την ψηφιακή τεχνολογία για να λειτουργήσει η κοινωνία, η βιομηχανία της τεχνο…

Άλλα Κείμενα

Ο ΟΤΕ πωλεί Hellas Sat και μια θυγατρική στα Βαλκάνια

Τετάρτη, 14 Μάρτίου 2012

resized

Εναλλακτικό σχέδιο προκειμένου να «καλύψει» τις απώλειες συνδρομητών που ξεπερνούν τους 30.000 το μήνα αλλά και την εξεύρεση κεφαλαίων για την αναχρημ…

Η δραχμή και η σκληρή αλήθεια

Κυριακή, 18 Αύγουστου 1996

resized

ΚΑΝΕΙΣ από όσους ασχολούνται με τις εξελίξεις της οικονομικής ζωής της χώρας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει σημαν…

Κόκκινες γραμμές βάζεις όταν είσαι σε θέση ισχύος

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010

«Κόκκινες γραμμές βάζεις όταν είσαι σε θέση ισχύος. Εδώ εμείς αιτούμεθα.», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, σχετικά με τη θέση…