Κείμενα

11χρονος μαθητής κατασκεύασε ρομπότ παρασκευής τσαγιού

Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2015

Εκπαιδευτικό Σύστημα

resized

Ο Δημήτρης Καλοπίσης, ασχολείται με την ρομποτική απο 9 χρονών οταν ζήτησε απο τον Αγιο Βασίλη να του φέρει ένα ρομποτ (LEGO MINDSTORMS EV3) που να το συναρμολογεί και να κινεί ο ίδιος του. Ετσι ξεκίνησε η αναζήτηση του για τα ρομποτ, στο διαδίκτυο και στις ιστοσελίδες με τα βίντεο.

Τα πρώτα δύο χρόνια αντέγραφε, αλλά συγχρόνως μελετούσε, κατασκευές άλλων ρομποτιστών απο το διαδίκτυο. Φανατικός επισκέπτης του φεστιβάλ βιομηχανικής πληροφορικής, που διοργανώνει το ΤΕΙ Α.Μ.Θ. ήθελε πάντα να κάνει και αυτός μια δική του εφεύρεση.

Στο φεστιβάλ του 2014 τα πράγματα ήταν πλέον σοβαρά. Συζητούσε με τους φοιτητές – εκθέτες, για να μάθει τι πρέπει να κάνεις για να συμμετέχεις στο φεστιβάλ. Φυσικά το θάρρος το πήρε όταν είδε τον μαθητή της τρίτης γυμνασίου Δημήτρη Χατζή, με τον αυτοσχέδιο τρισδιάστατο εκτυπωτή. Ολο το χειμώνα του 2014, έψαχνε τι θα κατασκευάσει, για να το παρουσιάσει.

Ενα απόγευμα, καθώς έφτιαχνε ένα τσαι να πιεί, του ήρθε η ιδεα, για το Ρομποτ Παρασκευής Τσαγιού. Εψαξε στις ομάδες με τα ρομποτ, για να βρει κατι σχετικό, αλλά τίποτα. Αυτό ήταν. Είχε μια πρωτότυπη ιδέα και έπρεπε, απλά να την υλοποιήσει. Έψαξε στο διαδίκτυο, πως πρέπει να παρασκευάζεται το σωστο τσάι, και κατέληξε σε τρεις συνταγες. Στο μαύρο τσάι, στο πράσινο και στα βότανα. Καθένα ήθελε διαφορετική θερμοκρασία νερού αλλά και χρόνο παραμονής του τσαγιού βυθισμένο στο ζεστο νερό. Σχεδιάσε στο περίπου πως θα είναι το ρομπότ, και μετά έπρεπε οπωσδήποτε, να μάθει προγραμματισμό.

Παραγγείλαμε το πρώτο του βιβλίο ρομποτικής για το LEGO MINDSTORMS EV3, αλλά ήταν στα αγγλικά. Δεν τον αποθάρρυνε και πολύ το αγγλικό βιβλίο. Ξεκίνησε να μεταφράζει τις λέξεις που δεν ήξερε απο πάνω απο τις αγγλικές, μέχρι να βγάζει νόημα η πρόταση. Ακολούθησε μετά απο πολύ έρευνα και ένα βιβλίο στα ελληνικά.
Χωρις χρονοδιάγραμμα και σχεδόν παρατημένο μεσα στη σχολική χρονια της Πεμπτης δημοτικού, έφτιαχνε το πρόγραμμα του ρομπότ, τμηματικά. Το καλοκαίρι, ξόδεψε το χαρτζιλίκι του, για τα τελευταία κομμάτια του ρομποτ που χρειαζόταν, και αγόρασε ένα σερβοκινητήρα και τον αισθητήρα θερμοκρασίας.

Τον Σεπτέμβριο, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, συναρμολόγησε, το ρομπότ, μάζεψε τα κομμάτια του προγράμματος που έφτιαχνε και δοκιμαζε όλη τη χρονιά, και το βράδυ της Κυριακής ήπιαμε το πρώτο ρομποτικό τσάι. Το βιντεοσκόπησε, και το ανέβασε στο youtube.com για να το δείξει στον καθηγητή του ΤΕΙ κ. Πογαρίδη Δημήτρη. Αφού ο κ. Πογαρίδης ενέκρινε την εργασία, άρχισαν οι δοκιμές του ρομπότ.
Επειδή το κάθε τσάι έχει διαφορετικό τρόπο παρασκευής (θερμοκρασία νερού, χρόνο παραμονής μέσα στο ζεστο νερό) έβαλε στο καρτελάκι του κάθε είδους τσαγιού, και ένα χρωματιστό αυτοκόλητο.

Το ρομποτ μέσω ενός αισθητήρα χρώματος καταλάβαινε το τσάι που έπρεπε να παρασκευάσει, αδειαζε το νερό απο τη δεξαμενή νερού, μέσα στο μπρίκι, άνοιγε το ρεύμα στο μπρίκι και με τον αισθητήρα θερμοκρασίας έλεγχε την θερμοκρασία του νερού. Μολις έφτανε την επιθυμητή θερμοκρασία, έκλεινε το ρευμα στο μπρικι και βύθιζε το φακελάκι με το τσάι για τον χρόνο που του αναλογούσε. Μολις περνούσε ο χρόνος έβγαινε το φακελάκι και το ρομποτ μας ενημέρωνε ότι το τσάι μας ήταν έτοιμο.
Στο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής ο εντεκάχρονος Δημήτρης ήταν ο πιο μικρός εκθέτης. Αυτο φυσικά τράβηξε τα βλέματα μικρών και μεγάλων, μαζί με το ότι κερνούσε και τσάι σε όποιον το παρουσίαζε. Το ρομπότ παρασκευής τσαγιού, φτιαγμένο με κομάτια LEGO, ειναι ενα παιχνίδι στην ουσία, κατάφερε μέσα σε 8 μέρες να φτιάξει περίπου 350 φλυτζάνια τσάι, στους επισκέπτες της έκθεσης, Kavalaexpo – Φεστιβαλ Βιομηχανικής Πληροφορικής, αλλά και στους εθελοντές και εκθέτες των εκθέσεων. Ηρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με πολλές παραγγελίες, που έπρεπε πλέον να τις γράφει, για να μην τις ξεχνάει. Ολα όμως πήγαν καλά, και ολοι εφευγαν ικανοποιημένοι.

Το παιχνίδι – ρομπότ του Δημήτρη τον έβγαλε ασπροπρόσωπο και άντεξε 8 μέρες εξαντλητικής χρήσης και του πρόσφερε και το τρίτο βραβείο στο φεστιβάλ ανάμεσα σε 31 εκθέματα φοιτητών πολύ μεγαλύτερών του.
Ικανοποιημένος απο την επιτυχία του ήδη σχεδιάζει το ρομπότ που θα παρουσιάσει τον Οκτώβριο του 2016, στο 7 φεστιβάλ. Δυστυχώς δεν θέλει ακόμα να αποκαλύψει τα σχέδια του. Θα κάνετε υπομονή μέχρι τον Οκτώβρη του 2016.

Σχετικά Κείμενα

Ζαν Πιαζέ: «Ο Φρόιντ της σχολικής τάξης»

Τρίτη, 18 Μάρτίου 2014

Ο Ζαν Πιαζέ (1896-1980) αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στον χώρο της Εξελικτικής Ψυχολογίας και της σύγχρονης Παιδαγ…

Τί είναι τα ελεύθερα σχολεία Waldorf; Μια εκπληκτική πρόταση Ολιστικής Παιδείας

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015

Κοίταζα από το παράθυρο του αυτοκινήτου το παγωμένο πάρκο που διασχίζαμε. Σκεφτόμουν πόσο βαριόμουν την επίσκεψη ετούτη σ΄ ένα άδειο σχολείο. Θα προτι…

Πρόσφατα

Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου

Πέμπτη, 31 Μαϊου 2018

Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου - 1980 Δὲ λυγᾶνε τὰ ξεράδια καὶ πονᾶνε τὰ ρημάδια! Κούτσα μία καὶ κούτσα δυὸ τῆς ζωῆς τὸ ρημαδιό! Μεροδούλι,…

Αποσπάσματα από δοκίμια του Τζορτζ Όργουελ

Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018

resized

Να μαστέ λοιπόν εδώ, στρατιώτες ενός επαναστατικού στρατού, που υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία από την απειλή του φασισμού, δίνοντας μια μάχη για έναν …

Άλλα Κείμενα

The Humiliation of Greece

Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012

by Golem XIV on DECEMBER 20, 2012 in LATEST Itʼs not often we get to witness the moment when a leader sells his nation for money. Such a moment o…

Η θέση μου για τον πατριωτισμό

Σάββατο, 01 Φεβρουαρίου 2014

Στο παρακάτω κείμενο θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τις σκέψεις μου για τον πατριωτισμό για δύο κυρίως λόγους. Πρώτο για να γίνει όσο είναι δυνατό κατανο…

Για τον Κάστρο

Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

Οι εχθροί του λένε ότι ήταν ένας μονάρχης δίχως στέμμα και πως δεν ξεχώριζε τη συμφωνία από την ομοφωνία. Σε αυτό οι εχθροί του έχουν δίκιο. Οι εχ…