Κείμενα | Μνημόνιο - Χρέος

Κόκκινες γραμμές βάζεις όταν είσαι σε θέση ισχύος

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010

Μνημόνιο - Χρέος

resized

«Κόκκινες γραμμές βάζεις όταν είσαι σε θέση ισχύος. Εδώ εμείς αιτούμεθα.», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, σχετικά με τη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ έχει θέσει θέματα απολύσεων στο δημόσιο τομέα, αλλά όχι ως προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του, καθώς θα πρέπει να τις θέσει και στην Ε.Ε..

Αναφερόμενος στην ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και στο ότι θα χρειαστεί να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι "υπάρχει δυνατότητα να υπάρξει προκαταβολή. Ήδη, η Γαλλία έχει καταθέσει ένα σοβαρό ποσό στο τραπέζι".

Σημείωσε δε, ότι θα πρέπει "να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις στη Γερμανία" και ερωτώμενος για τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που απειληθεί η σταθερότητα του ευρώ, ο Θόδωρος Πάγκαλος τόνισε: "Δεν μπορεί να αξιώσει κανείς από εμάς να δανειστούμε με επιτόκιο 8 ή 9%. Δεν υπάρχει θέμα να εγκαταλείψουμε την Ευρωζώνη. Μεγαλύτερη είναι η ευρωπαϊκή συμμετοχή στο μηχανισμό από αυτή του ΔΝΤ, του οποίου είμαστε μέλη".

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, ο κ. Πάγκαλος επέμεινε στην θέση ότι το Σύνταγμα προβλέπει κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο, τονίζοντας: "Όσοι θέλουν να μην εφαρμόζεται το Σύνταγμα και να υπάρχουν θέσεις οργανισμών που καταργούνται, ας το πουν. Εγώ δεν θέλω κάτι τέτοιο".

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε και στο αν το ΔΝΤ πρόκειται να ζητήσει απελευθέρωση των απολύσεων και μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. "Το ΔΝΤ δεν θα βάλει όρους και προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση. Το ΔΝΤ ενδιαφέρεται για την οικονομία της χώρας. Είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι είναι αποφασιστικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της οικονομίας το χαμηλό μισθολογικό κόστος", ωστόσο, πρόσθεσε ότι πρέπει να συζητήσουμε με το ΔΝΤ.

Ο κ. Πάγκαλος αποδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να βάλει κόκκινες γραμμές. "Κόκκινες γραμμές βάζεις όταν είσαι σε θέση ισχύος. Εδώ εμείς αιτούμεθα.", επισήμανε.

Σχολίασε δε, και το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ζητήσει απολύσεις στο Δημόσιο, όπως έγινε για παράδειγμα στη Ρουμανία. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επικαλέστηκε τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, με εκπροσώπους του Ταμείου, λέγοντας: "Τα θέματα τέθηκαν από το ΔΝΤ, αλλά όχι ως προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του. Θα πρέπει να τις βάλουν και στην Ε.Ε.. ".

Ωστόσο, τόνισε ότι από εδώ και πέρα "δεν είναι δυνατόν να ξοδεύουμε παραπάνω απ' όσα έχουμε". Ανέφερε, μάλιστα και το παράδειγμα οργανισμού του Δημοσίου, που όπως είπε πότε-πότε παράγει και έργο, ο οποίος έχει ετησίως 100 εκατ. τζίρο και δίνει 400 εκατ. σε μισθούς, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνεχίσει να συμβαίνει.

Όσον αφορά στο αν το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να αποφύγει την προσφυγή στο μηχανισμό ο κ. Πάγκαλος, υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης, λέγοντας: "Θα ήθελα να είχαμε πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος μας να μειώνεται. Συνέβαινε επί Σημίτη, όταν είχαμε πολύ μικρότερα ελλείμματα, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και συνέβη και το 1994. Το να σχολιάζουμε εκ των υστέρων και απ' έξω είναι σαν να είμαστε στο γήπεδο, που φωνάζει ένας χοντρός υπερήλικας 'παίξε μπάλα ρε'".

Σχετικά Κείμενα

Τίνος είναι αυτό το χρέος τελικά;

Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2012

Αν κάποιος έχει το βίτσιο να διαβάζει τους προϋπολογισμούς που συντάσσει κάθε χρόνο το ελληνικο&…

Άλλο δανειστής και άλλο δανειζόμενος

Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2015

Ο παραλογισμός σε αυτή τη χώρα ξεπέρασε κάθε όριο. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο δανειστής ενδιαφέρεται δήθεν να «φτιάξει» την οικονομία του δανε…

Άλλα Κείμενα

Πόσοι είναι, τελικά, οι εκπαιδευτικοί στη Φιλανδία

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011

resized

Είναι πολλοί οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα; Είναι λιγότεροι στην Φιλανδία; Το θέμα άνοιξε πάλι. Τελικά πόσοι είναι οι εκπαιδευτικοί; Μας λένε τόσο χοντ…

Εμπρός στο έργο της ζωντανής κοινωνικής ζωής

Τρίτη, 28 Μαϊου 2013

resized

Το βασικό μας σύνθημα 'Τέλος, οριστικό τέλος στην πολιτική! Εμπρός στο έργο της ζωντανής κοινωνικής ζωής! δεν είναι λογοπαίγνιο. Τίποτα δεν είναι πιο …

Απειλές κι όχι εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ — του Λεωνίδα Βατικιώτη

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020

Ούτε καν τα συντηρητικά Μέσα δεν κατάφερε να πείσει ο πρωθυπουργός με την ομιλία του από την Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης, που την επο…