Κείμενα

Κόκκινες γραμμές βάζεις όταν είσαι σε θέση ισχύος

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010

Μνημόνιο - Χρέος

resized

«Κόκκινες γραμμές βάζεις όταν είσαι σε θέση ισχύος. Εδώ εμείς αιτούμεθα.», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, σχετικά με τη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ έχει θέσει θέματα απολύσεων στο δημόσιο τομέα, αλλά όχι ως προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του, καθώς θα πρέπει να τις θέσει και στην Ε.Ε..

Αναφερόμενος στην ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και στο ότι θα χρειαστεί να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι "υπάρχει δυνατότητα να υπάρξει προκαταβολή. Ήδη, η Γαλλία έχει καταθέσει ένα σοβαρό ποσό στο τραπέζι".

Σημείωσε δε, ότι θα πρέπει "να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις στη Γερμανία" και ερωτώμενος για τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που απειληθεί η σταθερότητα του ευρώ, ο Θόδωρος Πάγκαλος τόνισε: "Δεν μπορεί να αξιώσει κανείς από εμάς να δανειστούμε με επιτόκιο 8 ή 9%. Δεν υπάρχει θέμα να εγκαταλείψουμε την Ευρωζώνη. Μεγαλύτερη είναι η ευρωπαϊκή συμμετοχή στο μηχανισμό από αυτή του ΔΝΤ, του οποίου είμαστε μέλη".

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, ο κ. Πάγκαλος επέμεινε στην θέση ότι το Σύνταγμα προβλέπει κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο, τονίζοντας: "Όσοι θέλουν να μην εφαρμόζεται το Σύνταγμα και να υπάρχουν θέσεις οργανισμών που καταργούνται, ας το πουν. Εγώ δεν θέλω κάτι τέτοιο".

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε και στο αν το ΔΝΤ πρόκειται να ζητήσει απελευθέρωση των απολύσεων και μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. "Το ΔΝΤ δεν θα βάλει όρους και προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση. Το ΔΝΤ ενδιαφέρεται για την οικονομία της χώρας. Είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι είναι αποφασιστικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της οικονομίας το χαμηλό μισθολογικό κόστος", ωστόσο, πρόσθεσε ότι πρέπει να συζητήσουμε με το ΔΝΤ.

Ο κ. Πάγκαλος αποδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να βάλει κόκκινες γραμμές. "Κόκκινες γραμμές βάζεις όταν είσαι σε θέση ισχύος. Εδώ εμείς αιτούμεθα.", επισήμανε.

Σχολίασε δε, και το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ζητήσει απολύσεις στο Δημόσιο, όπως έγινε για παράδειγμα στη Ρουμανία. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επικαλέστηκε τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, με εκπροσώπους του Ταμείου, λέγοντας: "Τα θέματα τέθηκαν από το ΔΝΤ, αλλά όχι ως προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του. Θα πρέπει να τις βάλουν και στην Ε.Ε.. ".

Ωστόσο, τόνισε ότι από εδώ και πέρα "δεν είναι δυνατόν να ξοδεύουμε παραπάνω απ' όσα έχουμε". Ανέφερε, μάλιστα και το παράδειγμα οργανισμού του Δημοσίου, που όπως είπε πότε-πότε παράγει και έργο, ο οποίος έχει ετησίως 100 εκατ. τζίρο και δίνει 400 εκατ. σε μισθούς, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνεχίσει να συμβαίνει.

Όσον αφορά στο αν το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να αποφύγει την προσφυγή στο μηχανισμό ο κ. Πάγκαλος, υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης, λέγοντας: "Θα ήθελα να είχαμε πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος μας να μειώνεται. Συνέβαινε επί Σημίτη, όταν είχαμε πολύ μικρότερα ελλείμματα, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και συνέβη και το 1994. Το να σχολιάζουμε εκ των υστέρων και απ' έξω είναι σαν να είμαστε στο γήπεδο, που φωνάζει ένας χοντρός υπερήλικας 'παίξε μπάλα ρε'".

Σχετικά Κείμενα

Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος!

Παρασκευή, 21 Μαϊου 2010

Ποιο είναι το κυρίως ζητούμενο μετά και την επίσημη προσφυγή της Ελλάδας στον «μηχανισμό στήριξης» της ΕΕ και του ΔΝΤ; Η επίσημη άποψη είναι τραγικά α…

Πόρισμα Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα, τον Ιούνιο του 2015, μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Έχει να διαλέξει ανάμεσα στο να συνεχίσει τα αποτυχημένα προγράμματα μακρο…

Άλλα Κείμενα

Το τέρας μέσα μας: Το πείραμα του Μίλγκραμ

Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2012

Το πείραμα του Μίλγκραμ είναι ένα από τα πιο γνωστά αντιδεοντολογικά πειράματα της ψυχολογίας, ουσιαστικά μια «φάρσα» που ξεγύμνωσε την ανθρώπινη ψυχή…

Οι Έλληνες πολιτικοί και οι σπουδές των παιδιών τους

Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010

Την ώρα που ο μέσος Ελληνας αναρωτιέται αν τα δημόσια ή τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια είναι καλύτερα για το μέλλον του παιδιού του και οι πολιτικοί εμφ…

Οι πατριώτες που δεν ξέρουν τι θέλουν

Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2016

Άλλη μια 28η πέρασε, όπως κάθε χρόνο τα τελευταία έτη, με τα social media να ασχολούνται ξανά με την χρησιμότητα ή όχι τον παρελάσεων, με το ρόλο τους…