Κείμενα
Γιατί στην Σουηδία οδεύουν προς 6ωρη εργασία, ημερησίως
Να είμαστε περισσότερο συγκεντρωμένοι, να έχουμε λιγότερα meetings— και έπειτα να πηγαίνουμε σπίτι μας νωρίς. Φαίνεται σαν όνειρο, αλλά μπορεί να γίνει.
Η εργασία των 8 ωρών ημερησίως δεν έχει αλλάξει και πολύ από τότε που ο Henry Ford πρωτοπειραματίστηκε με τους εργαζόμενους του, στα εργοστάσιά του. Σήμερα, οι αμερικάνοι εργάζονται ελαφρώς περισσότερο —κατά μέσο όρο 8,7 ώρες— αν και ο περισσότερος χρόνος πάει σε email, meetings και χρήση του Facebook και σε ότι τα επίσημα καθήκοντα εργασίας ορίζουν. Μήπως είναι η ώρα να ξανασκεφτείτε πόσες ώρες ξοδεύετε στο γραφείο;
Στη Σουηδία η 6ωρη εργασία ημερησίως αντί 8ωρης, κερδίζει έδαφος.
Ο Linus Feldt, CEO της Filimundus, που εδράζεται στη Στοκχόλμη στην ανάπτυξη applications, αναφέρει: «Νομίζω ότι η οκτάωρη εργασία δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο νομίζει κάποιος» … «Το να μένουμε συγκεντρωμένοι σε μια συγκεκριμένη εργασία για οκτώ ώρες είναι μια τεράστια πρόκληση. . . . Προκειμένου να αντιμετωπιστεί, ανακατεύουμε τα πράγματα, κάνουμε παύσεις έτσι ώστε να κάνουμε πιο υποφερτή τη μέρα. Παράλληλα, το βρίσκουμε δύσκολο να διαχειριστούμε την προσωπική μας ζωή εκτός εργασίας. Θέλουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές μας, να μαθαίνουμε νέα πράγματα ή να γυμναζόμαστε περισσότερο. Ήθελα να δω αν θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος τρόπος ώστε να συνδυάσουμε αυτά τα πράγματα».feldt
Η Filimundus άλλαξε σε εξάωρη ημερήσια εργασία πέρσι και όπως ανέφερε ο Feldt, η αλλαγή δεν έφερε και μεγάλη διαφορά στο πως εργάζονται. Η επικεφαλής ομάδα απλά, ζήτησε από τους εργαζόμενους να μένουν εκτός social media και προσωπικούς περισπασμούς και σταμάτησαν ορισμένα τυπικά εβδομαδιαία meetings.
«Η εντύπωσή μου είναι ότι τώρα είναι ευκολότερο να εστιάσεις με ένταση στην εργασία που πρέπει να γίνει, έχεις τη δύναμη να το κάνεις, αλλά και να συνεχίζεις να έχεις ενέργεια φεύγοντας από το γραφείο» λέει ο Feldt.
Η εταιρία δεν είναι η μόνη. Η Brath, άλλη μία τεχνολογική startup, έκανε την κίνηση πριν τρία χρόνια. Για αυτούς, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα είναι ότι τους βοηθάει να προσλαμβάνουν και να διατηρούν εργαζόμενους.
Συμβαίνει επίσης και στον Δημόσιο τομέα. Σε πρόσφατο πείραμα, νοσοκόμες σε δημόσιο οίκο ευγηρίας ξεκίνησαν να εργάζονται έξι ώρες ημερησίως με την ίδια αμοιβή. Σεε αυτή την περίπτωση, κόστισε περισσότερα χρήματα αλλά το υψηλότερο κόστος ξεπεράστηκε από την παροχή καλύτερης φροντίδας στους ηλικιωμένους, καθώς οι νοσοκόμες ήταν λιγότερο κουρασμένες. Το πείραμα στο οίκο ευγηρίας είναι προσωρινό και ίσως δεν καταστεί επίσημη, γενικότερη πολιτική. Στην δεκαετία του ‘90, ορισμένοι άλλοι οίκοι ευγηρίας στην Σουηδία πάντα, δοκίμασαν την εξάωρη εργασία αλλά επέστρεψαν στο οκτάωρο, λόγω του κόστους. Αλλά η αλλαγή στις ιδιωτικές εταιρίες φαίνεται να συμβαίνει ταχύτερα και να κερδίζει έδαφος.
Στην Filimundus, δεν υπήρξε καμία αρνητική επίπτωση με την αλλαγή και η εταιρία εξακολουθεί να λαμβάνει το ίδιο ποσοστό παραγωγικότητας από τους εργαζόμενους κάθε ημέρα.
«Βέβαια, υπήρξαν φορές που κάτι χρειάστηκε επιτακτικά και δεν υπήρχε διαθέσιμος άνθρωπος στο γραφείο, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί και στην οκτάωρη εργασία» ανέφερε ο Feldt και προσθέτει: «Μερικοί θα υποστήριζαν ότι αυτή η αλλαγή είναι πολύ δαπανηρή για την εταιρία, αλλά αυτό βασίζεται στη συμβατική αντίληψη ότι οι άνθρωποι είναι αποτελεσματικοί 100% και τις οκτώ ώρες».
Όλοι όσοι δουλεύουν στην εταιρία, ξαφνικά έχουν περισσότερη ενέργεια. «Ένα σημαντικό που δεν μπορούσα να προβλέψω, είναι τα επίπεδα ενέργειας που ένοιωσα με τους συναδέλφους μου» λέει ο Feldt. «Ήταν χαρούμενοι φεύγοντας από το γραφείο, όπως ήταν χαρούμενοι και ερχόμενοι στο γραφείο. Δεν αισθάνονταν κουρασμένοι. Αυτό βοήθησε επίσης την ομαδική εργασία στο να εργάζονται καλύτερα τώρα μεταξύ τους, καθώς διαπιστώθηκαν λιγότερες συγκρούσεις και αντιθέσεις. Οι άνθρωποι είναι περισσότερο χαρούμενοι».
Είναι κάτι που ο Feldt θεωρεί ως θεμελιώδες για την επιτυχία της εταιρίας του.
«Πιστεύω ότι εκτιμούμε περισσότερο το χρόνο σήμερα από ό,τι τα χρήματα», αναφέρει. «Είμαι απολύτως σίγουρος ότι ολοένα περισσότεροι άνθρωποι θα διάλεγαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο σε σχέση με ένα υψηλότερο μισθό. Η στροφή μας από 8ωρη εργασία σε 6ωρη, μας βοήθησε να διαδώσουμε το μήνυμα ότι ενδιαφερόμαστε για το προσωπικό μας και επενδύουμε σε αυτό. Ότι πιστεύουμε ότι ένα χαρούμενο προσωπικό είναι η υπ’αριθμόν ένα προτεραιότητα για μια πετυχημένη εταιρία. Εάν το προσωπικό σας είναι χαρούμενο, θα είναι και η εταιρία σας«.
Σχετικά Κείμενα
Το χρήμα ως Χρέος
"Άσε με να εκδίδω και να ελέγχω τα χρήματα ενός έθνους και δεν με ενδιαφέρει ποιος φτιάχνει τους νόμους του" (Mayer Anselm Rothschield, Τραπεζίτης) Χ…
Οι εργαζόμενοι θα αποζημιώνουν τους εργοδότες για εργατικά ατυχήματα!
Αλλάζει άρδην ο χάρτης των δικαιωμάτων που απολαμβάνουν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, με δύο αποφάσεις-βόμβα του …
Άλλα Κείμενα
Η Σύμβαση “Cooper” – Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΤΣΗ
Η Ελλάδα έχει υπογράψει και δεσμεύεται από την Σύμβαση «Cooper» της οποίας η χρονική ισχύς, εληξε την 31η Δεκεμβρίου του 2010, ενώ η διάρκειά της ήταν…
Μήπως φταίει το ευρώ...;
Όταν ξεκίνησε η Ελληνική οικονομική κρίση με τα όσα δυσάρεστα ακολούθησαν το πρώτο πράμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν ένα βιβλίο που είχα διαβάσει με τ…
Old boy - Φωτιά και τσεκούρι
Στα επανειλημμένα διαγγέλματά του την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα, ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε και ξαναέλεγε πως το μόνο που έχουμε να φοβηθούμε είναι ο ί…