Κείμενα

Το "όχι" σε μια κακή συμφωνία το έκανα "ναι" σε μια συμφωνία με προοπτική

Παρασκευή, 28 Αύγουστου 2015

Πολιτική Γενικά

resized

«Μετά τις 12 Ιούλη δεν είχα το δικαίωμα να συνεχίσω με αυτή την (παλιά) εντολή. Ζητάμε νέα εντολή για να συνεχίσουμε από εδώ και εμπρός» είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε ισχυρή εντολή στις εκλογές του Σπτεμβρίου, σημειώνοντας ότι «ισχυρή εντολή σημαίνει αυτοδυναμία».

Τόνισε ότι ακόμα και με αυτοδυναμία 151 βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει συνεργασία, αναφερόμενος στους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου. Προσέθεσε ότι ήταν μια έντιμη συνεργασία, για να τονίσει πως η εντιμότητα είναι πολύ σημαντικό στοιχείο σε μια συνεργασία.

«Δεν θα είμαι Πρωθυπουργός σε συγκυβέρνηση με ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ»

«ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι εκφράζουν το παλαιό πολιτικό σύστημα. Δεν θα είμαι Πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση με τέτοιες συνεργασίες» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «αν ο λαός μάς αποδοκιμάσει και θέλει να συνεχίσουν να κυβερνούν αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση, ας μας κυβερνάνε αυτοί», για να προσθέσει πως εκείνος δεν θέλει να βάλει από το παράθυρο αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση και την καταστροφή. Ούτε πρόκειται, σημείωσε, να γίνει Πρωθυπουργός συνεργασίας με το κόμμα των κ.κ. Μεϊμαράκη, Γεωργιάδη ή τον κ. Βενιζέλο, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι το κόμμα του κ. Θεοδωράκη δεν είναι το καινούριο. Και τα τρία αυτά κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, εκφράζουν το παλιό πολιτικό σύστημα, υποστήριξε.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι επτά μήνες πορεύτηκε με μια λαϊκή εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση και πάλεψε όσο πιο σκληρά μπορούσε και ότι εξάντλησε και ξεπέρασε τα όρια αυτής της εντολής. «Αισθάνομαι άνετα να δώσω στον λαό τον λόγο να με κρίνει, για όσα πέτυχα και όσα δεν πέτυχα», τόνισε.

«Δεν είχα τη δυνατότητα να κυβερνήσω και να κριθώ, όπως προκάτοχοί μου», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

«Το "όχι" σε μια κακή συμφωνία, το έκανα "ναι" σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα, αλλά δίνει προοπτική» είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τη συμφωνία, παλεύοντας να την αλλάξουμε».

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ήσυχος με τη συνείδηση του για την επιλογή του, όπως είπε, να μην οδηγήσει τον λαό σε μια ανείπωτη καταστροφή.

«Ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία, αλλά όχι επιτροπεία και υποταγή», τόνισε, κάνοντας λόγο για μια «κρίσιμη επιλογή να μην γίνει κανείς ο ήρωας λίγων ημερών αλλά να αποτρέψει μια οικονομική καταστροφή».

«Αποτρέψαμε μια συνολική καταστροφή»

Επιπλέον, μίλησε για το δίλημμα που είχε μετά την πολύωρη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής: Είπε ότι είχε να επιλέξει ανάμεσα στο να επιστρέψει στην Αθήνα ως ήρωας αλλά έχοντας να αντιμετωπίσει μια κρίση με πρωτοφανείς διαστάσεις, μια σύγκρουση εμφύλια στη χώρα, ή να επιλέξει να πάρει την ευθύνη να μη γίνει ο ήρωας των λίγων ημερών, αλλά να πάρει την επιλογή -με πολιτικό κόστος στο κόμμα του και τον κόσμο που τον στήριξε- να αποτρέψει μια συνολική καταστροφή για τα λαϊκά στρώματα και την πλειοψηφία της κοινωνίας που είχαν αφήσει τα χρήματά τους στο εσωτερικό. Σημείωσε ότι ενάμιση μήνα μετά αισθάνεται περήφανος για την επιλογή του, «γιατί ήταν μια επιλογή ευθύνης».

«Δεν ήταν επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ και για εμένα η δραχμή» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το Grexit έγινε επιλογή από τις δυνάμεις της συντήρησης και όχι της αλλαγής. Καταφέραμε νέα διαίρεση της Ευρώπης ανάμεσα σε προοδευτικές δυνάμεις και σε δυνάμεις της συντήρησης. Ανοίγονται δυνατότητες για νέες συμμαχίες» είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η δραχμή δεν είναι μια επαναστατική ή αριστερή επιλογή και σημείωσε πως δεν ήταν επιλογή γιατί η Ευρώπη είναι ένα πεδίο πάλης, εντός του οποίου «πρέπει να δώσουμε τη μάχη», διότι έξω από αυτή δεν θα είναι καλύτερα.

Η αριστερή κυβέρνηση οδηγήθηκε σε μια συμφωνία που επιτρέπει να επιβιώσει η χώρα με όρους για καλύτερη προοπτική για το μέλλον και «τώρα δημιουργούνται προοπτικές για νέες συμμαχίες με εκείνες τις δυνάμεις που βλέπουν ότι το μέλλον τους δεν μπορεί να είναι η λιτότητα», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το δημοψήφισμα πολύ μεγάλη ιστορική στιγμής ανάτασης για την Ευρώπη, ως τομή για τη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Ευρώπη είναι αλληλένδετες.

Είπε ότι πολλές φορές τα "όχι" στην ιστορία έχουν οδηγήσει σε υπαναχωρήσεις, αλλά μένουν στην ιστορία. "Έτσι κι αυτό το "όχι" θα μείνει στην ιστορία γιατί έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστεί η διαφορετική άποψη στην Ευρώπη, άνοιξε μια μεγάλη ρωγμή".

Εκτίμησε, επίσης, ότι στο ποσοστό του 62% που έλαβε το "Όχι" μόνο μια μικρή μειοψηφία ήταν κατά μιας συμφωνίας και υπέρ της εξόδου από την Eυρώπη.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι για τον ίδιο η μεγάλη διάψευση δεν έγινε κατά την τελική συμφωνία, αλλά όταν ήρθε κάποια στιγμή ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και του μετέφερε το μήνυμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Πρόσθεσε ότι τότε συνειδητοποίησε ότι αυτό που κάποιοι σύντροφοί του έλεγαν ως εναλλακτική, ήταν το σχέδιο του αντιπάλου.

«Υποσχόμαστε την πραγματικότητα, θα δουλέψουμε σκληρά χωρίς αυταπάτες, πατώντας στην πραγματικότητα για να την αλλάξουμε, αυτό υποσχόμαστε», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Είπε ότι «καταφέραμε μια συμφωνία που σταθεροποιεί οικονομικά τη χώρα, που ανοίγει δρόμους στην Ευρώπη, γιατί για πρώτη φορά με καλύτερους συσχετισμούς θα συζητήσουμε το χρέος που οι άλλες κυβερνήσεις έλεγαν ότι ήταν βιώσιμο».

«Δώσαμε μάχη»

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ήταν αλήθεια η υπόσχεση που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον λαό προεκλογικά, ότι θα δώσει μάχη για να καταργήσει το Μνημόνιο. «Και δώσαμε μάχη», σημείωσε.

Υποστήριξε πως το εάν θα βγούμε από την κρίση εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αν ο λαός και η κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει τη δύναμη να προχωρήσει σε πολύ μεγάλες τομές και αλλαγές που θα αλλάξουν πολλά στο εσωτερικό και θα δώσουν τη δυνατότητα να πάμε σε σταδιακή επούλωση των πληγών, αλλά και να δώσει ταυτόχρονα δυναμική ανάπτυξης και αναδιανομής εισοδήματος και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σχετικά Κείμενα

Mε σκοτώνουν οι φωτογραφίες με τα παπούτσια των προσφύγων.

Παρασκευή, 28 Αύγουστου 2015

Mε σκοτώνουν οι φωτογραφίες με τα παπούτσια των προσφύγων. Πιστεύω ότι τα παπούτσια μας είναι το μόνο κομμάτι του ρουχισμού μας που κουβαλά το πόνο μ…

Η καλύτερη εποχή για πρωθυπουργός.

Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015

Σε προεκλογικούς ρυθμούς οι υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Διασταυρώνουν τα ξίφη τους Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας…

Άλλα από Τσίπρας Αλέξης

Συνέντευξη του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην ΕΡΤ1 (15-07)

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015

ΧΑΡΙΤΟΣ: Είμαστε και απόψε εδώ στην ΕΡΤ μαζί με τον Αντώνη Αλαφογιώργο, σʼ έναν διαφορετικό χώρο, όχι στο στούντιο αλλά στο γραφείο του Πρωθυπουργού, …