Κείμενα

ΣΥΡΙΖΑ: «Ψηφίστε μας για να εφαρμόσουμε δίκαια το Μνημόνιο!»

Παρασκευή, 28 Αύγουστου 2015

Μνημόνιο - Χρέος

resized

Σε συνέντευξή του την Πέμπτη στο ρ/σ «στο κόκκινο», ο Γ. Σταθάκης το ξεκαθάρισε:
«Η συμφωνία δεν είναι «το όλο»- Το κρίσιμο θέμα το ποιος θα κυβερνήσει»
Αυτό θα πει να είσαι ακομπλεξάριστη αριστερά. Χωρίς ιδεολογικές εμμονές. Χωρίς κινηματικές μονομανίες. Χωρίς ταξικές μονομέρειες. Χωρίς ενοχικά σύνδρομα, να εξουσιάζει και να το χαίρεται. Χωρίς καλογερίστικες τύψεις, να ανασκευάζει κάθε μέρα ότι έλεγε την προηγούμενη και να ηδονίζεται με την ικανότητά της να πείθει και για τούτο και για το άλλο.

Κοιτάξτε πως συνοψίζει αυτή τη φιλοσοφία ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το εναρκτήριο λάκτισμα για την προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ θα δοθεί από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος, το Σαββατοκύριακο. Ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τα βασικά όπλα, δηλαδή:

«τι απέδωσε η εξάμηνη διαπραγματευτική μάχη – ποιος μπορεί να διαχειριστεί με τον δικαιότερο τρόπο τη συμφωνία – τι διακυβεύεται σ΄ αυτές τις κάλπες – ποιος ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη διάσπαση, ζητά την ψήφο» (από τον ιστότοπο του ΣΥΡΙΖΑ left.gr)

Να λοιπόν γιατί πρέπει να ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ: θα εφαρμόσει με το δικαιότερο τρόπο το Μνημόνιο!
Για την ύπαρξη του τελευταίου δε γεννάται λόγος. Αφού πρέπει να μείνουμε στην ΕΕ, εξυπακούεται ότι πρέπει να μας βουτάνε και το ψωμί και το όποιο υπόλειμμα δημοκρατίας.

Αλλά, κόντρα σε όσους ισοπεδώνουν τα πάντα, πάνω σε αυτό υπάρχουν πολλές ..εναλλακτικές.

Αν ξεφυλλίσει κανείς την ΑΥΓΗ θα δει παντού τη μαγική έκφραση «παράλληλο πρόγραμμα». Να λοιπόν που όντως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και άλλο «κρυφό» πρόγραμμα! Το εξήγησε η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Γεροβασίλη:

«Ο κ. Βούτσης διευκρίνισε ότι βεβαίως υπάρχουν υποχρεώσεις τις οποίες έχουμε συμφωνήσει και θα στηρίξουμε ωστόσο έχουμε παράλληλο πρόγραμμα που θα τρέχει, το οποίο είναι αυτό πιστεύουμε θα αντιρροπήσει τις δυσμενείς επιπτώσεις κυρίως στους πιο αδύναμους. Το παράλληλο πρόγραμμα είναι πέραν της διαπραγματεύσεως, είναι βασισμένο σε εφικτούς στόχους που θα ονομάζονται και θα είναι ρεαλιστικοί και υλοποιήσιμοι και δεν θα έρχονται σε σύγκρουση με τους όρους της συμφωνίας, αλλά θα υλοποιούν παράλληλες δράσεις. Το παράλληλο πρόγραμμα είναι εφικτό, ρεαλιστικό και προσαρμοσμένο έτσι ώστε να μην έρχεται σε σύγκρουση με τη συμφωνία και θα ανακοινωθεί άμεσα. Επομένως δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης για το παράλληλο πρόγραμμα».

Έτσι λοιπόν και το Τρίτο Μνημόνιο θα εφαρμόζεται, αλλά θα έχουμε και …παράλληλη «αριστερή πολιτική».
Θα το εξηγήσουμε με το παράδειγμα των συντάξεων.

Στην πληρωμή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου, 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά μέσο όρο 3.5%.

Οι περικοπές αφορούν τόσο τις κύριες συντάξεις όσο και τις επικουρικές, σε εφαρμογή του νόμου 4334/2015 που προβλέπει αύξηση των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, αναδρομικά, από την 1η Ιουλίου. Η περικοπή για τις κύριες συντάξεις ανέρχεται σε 2% καθώς προβλέπεται η αύξηση της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ από 4% σε 6%. Στις επικουρικές συντάξεις καθιερώνεται παρακράτηση 6% (από 0%).
Αυτά προβλέπονται από το Τρίτο Μνημονιακό Πρόγραμμα. Το επέβαλε η ευρωζώνη και η ΕΕ. Το εισηγήθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το πέρασε με τις ψήφους των ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ.

Το …Παράλληλο Πρόγραμμα, ποιο θα μπορούσε να ήταν εδώ; Ίσως αυτό που είχε προτείνει σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο απερχόμενος Υπουργός Παιδείας κ. Αρ. Μπαλτάς, όταν οι συνταξιούχοι λιποθυμούσαν στις ουρές των ΑΤΜʼs με το capital control:
«Να υπάρχουν δύο μέλη στις ουρές των τραπεζών και να μοιράζουν… μπουκαλάκια με νερό».

Ασελγούν ασύστολα σε βάρος της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας, προκαλούν με την ψευδολογία τους. Στην πολιτική γλώσσα που έχει σχεδόν βγεί στην παρανομία, τα παραπάνω έχουν όνομα: αριστερά της αστικής συστημικής διαχείρισης. Αν και στα καφενεία θα ακούσεις και κουβέντες για την αριστερά του επιδέσμου ή και της …βαζελίνης.

Βαριά η ευθύνη όλων όσων έθρεψαν το μύθο της δήθεν «αριστερής κυβέρνησης» που θα καταργούσε τα μνημόνια μέσα στην ευρωζώνη και μόνο ΑΝ χρειαζόταν θα τα «έσπαγε». Όλων όσων μοιράστηκαν Υπουργεία, θέσεις στις διοικήσεις Δημόσιων Οργανισμών και άλλες καρέκλες συγκυβερνώντας ώσπου να πέσουν στα βράχια με κρότο.

Ο Μητσοτάκης έχει πει: «Δε βλέπω το πρόβλημα. Ο κόσμος σε λίγα χρόνια δε θα θυμάται τίποτα».

Εμείς όμως θυμόμαστε. Και στην κάλπη των εκλογών. Μαύρο στα μνημονιακά κόμματα και στους υποταχτικούς των ευρω-αρχόντων και του κεφαλαίου. Όχι επιστροφή από το παράθυρο στην ίδια χρεωκοπημένη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, σε νέες εκδοχές. Ναι σε μια επιλογή λαϊκής ανταρσίας και ρήξης για την ανατροπή.

Σχετικά Κείμενα

Τίνος είναι αυτό το χρέος τελικά;

Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2012

Αν κάποιος έχει το βίτσιο να διαβάζει τους προϋπολογισμούς που συντάσσει κάθε χρόνο το ελληνικο&…

Ηχηρό μήνυμα ΟΗΕ υπέρ του δημοψηφίσματος και κατά ΔΝΤ και ΕΕ

Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2015

Κόλαφο για όσους επιχειρούν να αποτρέψουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα αποτελεί μήνυμα εμπειρογνωμόνων του OHE, που χαιρετίζουν την απόφασ…

Πρόσφατα

Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου

Πέμπτη, 31 Μαϊου 2018

Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου - 1980 Δὲ λυγᾶνε τὰ ξεράδια καὶ πονᾶνε τὰ ρημάδια! Κούτσα μία καὶ κούτσα δυὸ τῆς ζωῆς τὸ ρημαδιό! Μεροδούλι,…

Αποσπάσματα από δοκίμια του Τζορτζ Όργουελ

Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018

resized

Να μαστέ λοιπόν εδώ, στρατιώτες ενός επαναστατικού στρατού, που υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία από την απειλή του φασισμού, δίνοντας μια μάχη για έναν …

Άλλα Κείμενα

Εμπρός στο έργο της ζωντανής κοινωνικής ζωής

Τρίτη, 28 Μαϊου 2013

resized

Το βασικό μας σύνθημα 'Τέλος, οριστικό τέλος στην πολιτική! Εμπρός στο έργο της ζωντανής κοινωνικής ζωής! δεν είναι λογοπαίγνιο. Τίποτα δεν είναι πιο …

Η κατά Γκράμσι ανάγκη της ηθικής νομιμοποίησης

Παρασκευή, 24 Αύγουστου 2012

Η νίκη των υπό την ευρεία έννοια αντιμνημονιακών δυνάμεων στις 6 Μαΐου 2012, σφραγισμένη από την σαφή άνοδο της μαχόμενης Αριστεράς, διαμόρφωσε ένα νέ…

Η ομιλία του Ρώσσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, εξοχότατε κύριε Γενικέ Γραμματέα, διακεκριμένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, κυρίες και κύριοι, η 70η επέτειος των Ηνωμ…