Κείμενα

ΣΥΡΙΖΑ: «Ψηφίστε μας για να εφαρμόσουμε δίκαια το Μνημόνιο!»

Παρασκευή, 28 Αύγουστου 2015

Μνημόνιο - Χρέος

resized

Σε συνέντευξή του την Πέμπτη στο ρ/σ «στο κόκκινο», ο Γ. Σταθάκης το ξεκαθάρισε:
«Η συμφωνία δεν είναι «το όλο»- Το κρίσιμο θέμα το ποιος θα κυβερνήσει»
Αυτό θα πει να είσαι ακομπλεξάριστη αριστερά. Χωρίς ιδεολογικές εμμονές. Χωρίς κινηματικές μονομανίες. Χωρίς ταξικές μονομέρειες. Χωρίς ενοχικά σύνδρομα, να εξουσιάζει και να το χαίρεται. Χωρίς καλογερίστικες τύψεις, να ανασκευάζει κάθε μέρα ότι έλεγε την προηγούμενη και να ηδονίζεται με την ικανότητά της να πείθει και για τούτο και για το άλλο.

Κοιτάξτε πως συνοψίζει αυτή τη φιλοσοφία ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το εναρκτήριο λάκτισμα για την προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ θα δοθεί από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος, το Σαββατοκύριακο. Ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τα βασικά όπλα, δηλαδή:

«τι απέδωσε η εξάμηνη διαπραγματευτική μάχη – ποιος μπορεί να διαχειριστεί με τον δικαιότερο τρόπο τη συμφωνία – τι διακυβεύεται σ΄ αυτές τις κάλπες – ποιος ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη διάσπαση, ζητά την ψήφο» (από τον ιστότοπο του ΣΥΡΙΖΑ left.gr)

Να λοιπόν γιατί πρέπει να ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ: θα εφαρμόσει με το δικαιότερο τρόπο το Μνημόνιο!
Για την ύπαρξη του τελευταίου δε γεννάται λόγος. Αφού πρέπει να μείνουμε στην ΕΕ, εξυπακούεται ότι πρέπει να μας βουτάνε και το ψωμί και το όποιο υπόλειμμα δημοκρατίας.

Αλλά, κόντρα σε όσους ισοπεδώνουν τα πάντα, πάνω σε αυτό υπάρχουν πολλές ..εναλλακτικές.

Αν ξεφυλλίσει κανείς την ΑΥΓΗ θα δει παντού τη μαγική έκφραση «παράλληλο πρόγραμμα». Να λοιπόν που όντως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και άλλο «κρυφό» πρόγραμμα! Το εξήγησε η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Γεροβασίλη:

«Ο κ. Βούτσης διευκρίνισε ότι βεβαίως υπάρχουν υποχρεώσεις τις οποίες έχουμε συμφωνήσει και θα στηρίξουμε ωστόσο έχουμε παράλληλο πρόγραμμα που θα τρέχει, το οποίο είναι αυτό πιστεύουμε θα αντιρροπήσει τις δυσμενείς επιπτώσεις κυρίως στους πιο αδύναμους. Το παράλληλο πρόγραμμα είναι πέραν της διαπραγματεύσεως, είναι βασισμένο σε εφικτούς στόχους που θα ονομάζονται και θα είναι ρεαλιστικοί και υλοποιήσιμοι και δεν θα έρχονται σε σύγκρουση με τους όρους της συμφωνίας, αλλά θα υλοποιούν παράλληλες δράσεις. Το παράλληλο πρόγραμμα είναι εφικτό, ρεαλιστικό και προσαρμοσμένο έτσι ώστε να μην έρχεται σε σύγκρουση με τη συμφωνία και θα ανακοινωθεί άμεσα. Επομένως δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης για το παράλληλο πρόγραμμα».

Έτσι λοιπόν και το Τρίτο Μνημόνιο θα εφαρμόζεται, αλλά θα έχουμε και …παράλληλη «αριστερή πολιτική».
Θα το εξηγήσουμε με το παράδειγμα των συντάξεων.

Στην πληρωμή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου, 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά μέσο όρο 3.5%.

Οι περικοπές αφορούν τόσο τις κύριες συντάξεις όσο και τις επικουρικές, σε εφαρμογή του νόμου 4334/2015 που προβλέπει αύξηση των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, αναδρομικά, από την 1η Ιουλίου. Η περικοπή για τις κύριες συντάξεις ανέρχεται σε 2% καθώς προβλέπεται η αύξηση της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ από 4% σε 6%. Στις επικουρικές συντάξεις καθιερώνεται παρακράτηση 6% (από 0%).
Αυτά προβλέπονται από το Τρίτο Μνημονιακό Πρόγραμμα. Το επέβαλε η ευρωζώνη και η ΕΕ. Το εισηγήθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το πέρασε με τις ψήφους των ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ.

Το …Παράλληλο Πρόγραμμα, ποιο θα μπορούσε να ήταν εδώ; Ίσως αυτό που είχε προτείνει σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο απερχόμενος Υπουργός Παιδείας κ. Αρ. Μπαλτάς, όταν οι συνταξιούχοι λιποθυμούσαν στις ουρές των ΑΤΜʼs με το capital control:
«Να υπάρχουν δύο μέλη στις ουρές των τραπεζών και να μοιράζουν… μπουκαλάκια με νερό».

Ασελγούν ασύστολα σε βάρος της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας, προκαλούν με την ψευδολογία τους. Στην πολιτική γλώσσα που έχει σχεδόν βγεί στην παρανομία, τα παραπάνω έχουν όνομα: αριστερά της αστικής συστημικής διαχείρισης. Αν και στα καφενεία θα ακούσεις και κουβέντες για την αριστερά του επιδέσμου ή και της …βαζελίνης.

Βαριά η ευθύνη όλων όσων έθρεψαν το μύθο της δήθεν «αριστερής κυβέρνησης» που θα καταργούσε τα μνημόνια μέσα στην ευρωζώνη και μόνο ΑΝ χρειαζόταν θα τα «έσπαγε». Όλων όσων μοιράστηκαν Υπουργεία, θέσεις στις διοικήσεις Δημόσιων Οργανισμών και άλλες καρέκλες συγκυβερνώντας ώσπου να πέσουν στα βράχια με κρότο.

Ο Μητσοτάκης έχει πει: «Δε βλέπω το πρόβλημα. Ο κόσμος σε λίγα χρόνια δε θα θυμάται τίποτα».

Εμείς όμως θυμόμαστε. Και στην κάλπη των εκλογών. Μαύρο στα μνημονιακά κόμματα και στους υποταχτικούς των ευρω-αρχόντων και του κεφαλαίου. Όχι επιστροφή από το παράθυρο στην ίδια χρεωκοπημένη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, σε νέες εκδοχές. Ναι σε μια επιλογή λαϊκής ανταρσίας και ρήξης για την ανατροπή.

Σχετικά Κείμενα

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ-ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012

Η ΖΟΦΕΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ακόμη και με τις παραδοχές του ίδιο του ΔΝΤ, το χρέος από 119% του ΑΕΠ που βρίσκεται σήμερα (2010), θα εκτιναχθεί το 2013, …

Σε συγκρότηση αντιμνημονιακού κινήματος καλεί ο Λαφαζάνης

Πέμπτη, 13 Αύγουστου 2015

Η υπογραφή ενός νέου Μνημονίου και μάλιστα από μία κυβέρνηση που εκλέχτηκε για να καταργήσει τα δύο προηγούμενα, ισοδυναμεί με καταστροφή για τον ελλη…

Άλλα Κείμενα

Γερμανία: μισθοί κάτω από... 400 ευρώ!

Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011

resized

Υπάρχει και η άλλη όψη του γερμανικού «οικονομικού θαύματος» της τελευταίας δεκαετίας. Υπάρχουν δηλαδή αυτοί που πλήρωσαν και πληρώνουν το κόστος της …

Δεν είμαι ρινόκερος!

Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2013

Υπάρχει κάτι χειρότερο και πιο επικίνδυνο από τη δυστυχία. Να συνηθίσεις τη δυστυχία. Υπάρχει κάτι χειρότερο, έγραψε ο Καμύ στην Πανούκλα, από την παν…

Με φέρετρο είχαν «υποδεχτεί» την πρώτη μαύρη μαθήτρια σε σχολείο λευκών στις ΗΠΑ

Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2016

Είναι 16 Νοεμβρίου του 1960, έξω από το δημοτικό σχολείο William Frantz, στη Νέα Ορλεάνη. Γονείς έχουν συγκεντρωθεί στο προαύλιο και διαμαρτύρονται…