Στις εκλογές του περασμένου μήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε εντολή από τον ελληνικό λαό να ακυρώσει τα καταστροφικά οικονομικά μέτρα που έλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Με την υπογραφή της κατάπτυστης συμφωνίας στο EWG, όχι μόνο δεσμεύτηκε οτι δεν θα τα ακυρώσει, αλλά ετοιμάζει καινούρια. Αυτά μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
- Φοροεπιδρομή.
Η φορολογική πολιτική των τελευταίων ετών, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση δεν σταματούσε να καταγγέλει ως άδικη, παράνομη, αντισυνταγματική και εν γένει καταστροφική, επιβάρυνε τον Έλληνα πολίτη με φορολογικά βάρη που αδυνατεί να εξυπηρετήσει. Είναι χαρακτηριστικό οτι τα προηγούμενα δύο χρόνια, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο αυξάνονταν με ρυθμό 1δισ. ευρώ ανά μήνα. Αυτό, βέβαια, δεν δείχνει οτι όλοι οι Έλληνες έγιναν ξαφνικά ασυνεπείς, αλλά οτι οι οφειλόμενοι φόροι είναι αδύνατο να εισπραχθούν διότι είναι εντελώς ασύνδετοι με τη φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων. Αντί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να διαγράψει, όπως οφείλει, το μέρος των οφειλών που είναι προϊον της μνημονιακής πολιτικής των προηγούμενων ετών, και που ούτως ή άλλως είναι αδύνατο να εισπραχθεί, μαντέψτε τί έκανε: τα βάφτισε “φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή” και δεσμεύτηκε οτι θα τα εισπράξει όλα. Ετοιμαστείτε να ματώσετε.
- Λιτότητα.
Ξεκινάμε από το γεγονός οτι η κυβέρνηση, όχι μόνο έχει ήδη αποδεχτεί και εκτελεί τον φετινό, μνημονιακό προϋπολογισμό που συνέταξε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά απόδέχεται γενικώς το καθεστώς έγκρισης των μελοντικών εθνικών προϋπολογισμών από την κομμισιόν (Δημοσιονομικό Σύμφωνο), παραχωρώντας έτσι σε ξένα κέντρα το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας στον οικονομικό σχεδιασμό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και στο κυνήγι των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα τροφοδοτούν αποκλειστικά την εξυπηρέτηση του χρέους το οποίο υποτίθεται θα διαγράφαμε, η κυβέρνηση, δεσμεύεται οτι δεν πρόκειται να αντιστρέψει την περιστολή δημοσίων δαπανών που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με καταστροφικό αντίκτυπο στις κοινωνικές παροχές. Απλα θα επανεξετάσει τις δαπάνες των υπουργείων με την προοπτική της “εξοικονόμησης κόστους”. Ακόμα και για την δαπάνη της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, δεσμεύεται οτι θα πάρει μέτρα μόνο στο βαθμό που δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο.
- Εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Προεκλογικά, το ΤΑΙΠΕΔ επρόκειτο να κατάργηθεί και να μπεί φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις. Μετεκλογικά, το ΤΑΙΠΕΔ ζει και βασιλεύει, και ο ρόλος του ενισχύεται ενοποιόντας τον με άλλους δημόσιους οργανισμούς, με σκοπό την απορρόφηση των περιουσιακών τους στοιχείων. Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε οτι δεν πρόκειται να ακυρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν λάβει χώρα, αλλά και οτι θα συνεχίσει εκείνες που ήταν προγραμματισμένες από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, απλά με επανεξέταση των όρων τους. Τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ δεν μπαίνουν στην οικονομία, αλλά δεσμεύονται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους.
- Τράπεζες.
Την περασμένη Παρασκευή ήταν να ψηφιστεί ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σήμερα, η κυβέρνηση του λαού δεσμεύτηκε οτι θα συνεχίσουν οι πλειστηριασμοί, διατυπώνοντας την ευχή οτι, με την συνεργασία των τραπεζών και πάντα με την έγκριση των θεσμών (πρώην τρόικα), ορισμένες κύριες κατοικίες, με αδιευκρίνιστα κριτήρια, δεν θα δημοπρατηθούν. Ότι καταλάβατε κατάλαβα.
- Εξαϋλωση των εγαζομένων.
Επεκτείνουν τα άχρηστα προγράμματα προσωρινής απάσχόλησης, τα οποία η αριστερά κετέκρινε, και τα οποία δίνουν αμοιβή - φιλοδώρημα και σκοπός τους είναι να εξαφανίζουν προσωρινά τους ανέργους από τις στατιστικές. Η δέσμευση για μισθό 751 ευρώ εξαφανίστηκε εντελώς, και μετατράπηκε σε “φιλοδοξία” οτι σε ένα απροσδιόριστο βάθος χρόνου, θα υπάρξει μια απροδιόριστη αύξηση, αλλά μόνο με την σύμφωνη γνώμη της εργοδοσίας και με την έγκριση των θεσμών (πρώην τρόικα).
Το χειρότερο απʼόλα είναι οτι αυτός δεν είναι ο πλήρης κατάλογος των μέτρων, αλλά “σημείο εκκίνησης”, και η κυβέρνηση καλείται να “αναπτύξει και διευρύνει” τον κατάλογο.
Είναι προφανές, πλέον, οτι η ομάδα Τσίπρα δρα ανεξέλεγκτα. Το περιεχόμενο αυτής της επιστολής δεν έχει καμία σχέση με τις εντολές που έλαβε από το συνέδριο του κόμματός του και από τις εκλογές. Αν τα όργανα του κόμματός τους δεν τους συμμαζέψουν και ο ελληνικός λαός δεν τους πιέσει προς την κατεύθυνση των προεκλογικών τους εξαγγελιών, θα μπει οριστικά ταφόπλακα στην χώρα…






