Κείμενα

Δανία: Χιλιάδες απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012

Νεοφιλελευθερισμός - ΔΝΤ

resized

Περισσότεροι από 30.000 δημοτικοί υπάλληλοι έχουν απολυθεί τα τελευταία 3 χρόνια στους 98 συνολικά δήμους, στο πλαίσιο της αυστηρής πολιτικής περικοπών του, αντίστοιχου με την Ελλάδα, σχεδίου «Καλλικράτης».

Συγκεκριμένα εχουν απολυθεί:

6.167 δάσκαλοι
5.136 κοινωνικοί λειτουργοί
3.780 υπάλληλοι βοήθειας στο σπίτι
2.420 παιδαγωγοί
3.323 βοηθητικοί υπάλληλοι παιδικών σταθμών
2.114 διοικητικοί και τεχνικοί υπάλληλοι

Οι παραπάνω περικοπές εχουν σοβαρές επιπτώσεις στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Για παράδειγμα στους γέροντες η βοήθεια στο σπίτι από καθε δεύτερη βδομάδα έχει γίνει κάθε τέταρτη.

Οι δάσκαλοι εχουν αναγκαστεί και με ευθύνη της εργοδοτικής ομοσπονδίας να διδάσκουν κατα 30% περισότερες ώρες σε βάρος της προετοιμασίας για τη διδασκαλία.

Στους παιδικούς σταθμούς γίνεται αισθητή η έλειψη παιδαγωγών και τακτικά συμπληρώνεται απο ανειδίκευτους και κακοπληρωμένους νέους.

Και όλα αυτά με μιά κυβέρνηση που αυτοκαλείται αριστερή και αναδείχθηκε χάρη στίς υποσχέσεις που έδωσε για μιά καλύτερη κοινωνική πολιτική.

Μάλιστα, σε συνέντευξή της στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Jyllands Posten», η δανέζα σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγ ξεκαθαρίζει ωμά ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν. Μεταξύ άλλων δηλώνει: «Πολλοί έχουν την εντύπωση οτι το 2012 ήταν η χρονιά ριζικών μεταρυθμίσεων και αυστηρών μέτρων και τώρα τελειώσαμε. Θα ήθελα να προειδοποιήσω τον δανέζικο λαό και αυτό θάναι και το κύριο σημείο στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία μου, ότι θα πρέπει να κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε μία νέα οικονομική πραγματικότητα η οποία απαιτεί συνεχείς μεταρυθμίσεις και προσαρμογές.

Είμαστε υποχρεωμένοι απο την μεριά μας να εξασφαλίσουμε, όταν η κρίση ξεπεραστεί, να υπάρχέι επάρκεια εργατικού δυναμικού. Αλλιώς χάσαμε το παιγνίδι. Στην πορεία αυτή θα πάρουμε μιά σειρά μέτρα που θα εμποδίσουν κάθε παροχή επιδομάτων σε νεώτερες ηλικίες και θα εξαναγκάσουν την γρήγορη είσοδο των νέων στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλούν και οι αντιδράσεις διάφορων γνωστών εργατοπατέρων προέδρων των μεγαλύτερων εργατικών ομοσπονδιών όπως το 3F και ΗΚ, που είναι εκτεθειμένοι απέναντι στους εργαζόμενους αφού στήριξαν τον προεκλογικό αγώνα των «αριστερών δυνάμεων» δηλαδή των σοσιαλδημοκρατών και οπορτουνιστών με μπόλικα εκατομύρια και σήμερα παριστάνουν τους έκπληκτους δηλώνοντας, ότι: «η πρωθυπουργός θα μπορούσε να βάλει λίγο νερό στο κρασί της αφού όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι και τον επόμενο χρόνο θα αυξηθούν οι άνεργοι».

Και η εμπειρία της Δανίας, αν μη τί άλλο, δείχνει ότι το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι με πρόσχημα την κρίση χτυπούν τα εργασιακά δικαιώματα, απώλειες που δεν είναι προσωρινές, αλλά θα παραμείνουν και μετά την κρίση, ώστε το κεφάλαιο από καλύτερη και ενισχυμένη θέση να συνεχίσει την απρόσκοπτη κερδοφορία του.

Σχετικά Κείμενα

Άποψη για τα φαρμακεία

Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012

Εγώ θα μιλήσω με αριθμούς και όχι με θεωρία.... Βαρέθηκα να ακούω για 35% κέρδος και τέτοιες μπούρδες. Σε πιο επάγγελμα το κέρδος υπολογίζεται επί τη…

Ενεργός γήρανση...

Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015

Αν η πλειοψηφία των συμπολιτών μας παραξενεύεται με την απροσχημάτιστη κυβερνητική επίθεση κατά του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, προσωπικώς παρα…

Άλλα Κείμενα

Γεωπολιτικό παιχνίδι σε βάρος του Ελληνικού Λαού

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012

Η κλιμάκωση του πολέμου, ο συσχετισμός δυνάμεων, ο (νέο)μερκαντιλισμός, η πολιτική του μηδενικού αθροίσματος, η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, οι δι…

Νομοθετείται το lock out (εργοδοτική απεργία)!

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016

Να υπερασπιστεί το δικαίωμα εργαζομένων αλλά ΚΑΙ εργοδοτών στην απεργία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση εισηγούμενη το νομοσχέδιο για τον αναθεωρημένο κοινωνικ…

Εκρηκτική αύξηση της ανισότητας

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης Ενας άνθρωπος πέθανε αυτές τις ημέρες και άλλοι πέντε χαροπαλεύουν στη Γαλλία γιατί αναγκάστηκαν να «δουλέψουν» σαν πειρ…