Κείμενα

Άποψη για τα φαρμακεία

Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012

Νεοφιλελευθερισμός - ΔΝΤ

resized

Εγώ θα μιλήσω με αριθμούς και όχι με θεωρία....
Βαρέθηκα να ακούω για 35% κέρδος και τέτοιες μπούρδες. Σε πιο επάγγελμα το κέρδος υπολογίζεται επί της χονδρικής για πέστε μου. Το κέρδος υπολογίζεται ΠΑΝΤΑ επί της λιανικής. ΠΧ. 1 εύρο το κόστος αγοράς + 35% μας κάνει 1*35%=0,35+1(ευρώ το κόστος αγοράς)=1,35 ωραία μέχρι εδώ για κάντε τώρα 1,35/35%=0,47 άρα 1,35(τελική τιμή)-0,47=0,88ευρο. ΑΡΑ ! ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ αυτή την μπούρδα. Αντιθέτως κάντε 1,35/26%=0,35 άρα 1,35-0,35=1(η αρχική τιμή). Τα μαθηματικά για ακόμα μια φορά λένε την αλήθεια. το κέρδος είναι 26% και ότι άλλο λέτε είναι προπαγάνδα.
Από αυτό το 26% βγάλτε τώρα όλα τα έξοδα μια επιχείρησης (ενοίκια, τηλεφωνά, φώτα, νερό, υπάλληλους, ΦΠΑ και φόροι) μένει ένα 15%. Από αυτό τώρα με το καινούριο νομοσχέδιο η κυβέρνηση θέλει να τους δίνουν τα φαρμακεία τα ΜΙΣΑ σαν Rebate για να δίνουν τα υπόλοιπα ΜΙΣΑ (άκουσον άκουσον) ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΑ. Δηλαδή από τα 20 να δίνουμε στην κυβέρνηση τα 10 για να πάρουμε τα άλλα 10 εμπρόθεσμα. Κοινώς να πληρωνόμαστε τα μισά λεφτά. ΠΟΣΟ ΜΕΝΕΙ ΞΕΡΕΙΣ; εσύ που έγραψες το κείμενο για πες μας τώρα. 7-8-9%; Αυτή είναι η αλήθεια κύριοι.
Τώρα πάμε στα αλλά αυτού του πανέξυπνου και αφυέστατου νομοσχεδίου. 70 ώρες δουλειάς + εφημερίες + διημερεύσεις ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ. Για σκεφτείτε το λίγο. Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να είναι νηφάλιος και αποδοτικός τόσες ώρες την ημέρα κάθε μέρα; Εδώ έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές και όχι με άψυχα αντικείμενα. Και μετά έρχεται και σου λέει πάρε υπάλληλους, ΟΚ να πάρω, στο επάγγελμα όμως αυτό πρέπει να υπάρχει μέσα στο φαρμακείο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ φαρμακοποιός. Ακόμα δηλαδή και αν πάρω υπάλληλους (που μπορεί ήδη να έχω) πρέπει να είμαι και εγώ εκεί. Άρα αυτό που λέτε δεν γίνεται. Ο μόνος τρόπος είναι αυτός τον όποιο φωτογραφίζει το νομοσχέδιο που θέλει να δώσει τα φαρμακεία στα μεγάλα συμφέροντα απʼοπου θα παίρνεις τα αγγουράκια μαζί με τα φάρμακα σου.(στη Αγγλία που είναι το πρότυπο σας σιγά σιγά είδαν ότι δεν πάει η δουλειά και έχουν αρχίσει να στοχεύουν στα φαρμακεία της γειτονιάς γιατί εκτός από τα φάρμακα ο φαρμακοποιός στο φαρμακείο του μιλάει με τον πελάτη, ακούει τα προβλήματα του, τον συμβουλεύει, τον συμπονά. Δεν του τα πουλάει μόνο)
Α και κάτι άλλο με τις εφημερίες τη θα γίνει; σε ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ πέραν της Ελλάδος βεβαίως βεβαίως, στις εφημερίες πληρώνονται οι φαρμακοποιοί σαν υπερωρίες με χρέωση 1-2 ευρώ για την εξυπηρέτηση εκτός ωραρίου. Εδώ στην Ελλάδα δεν το ξέρουμε αυτό έτσι; Μουγγα κάνουμε έτσι; Για σοβαρευτείτε λέω εγώ.
Για τις 5 μειώσεις τιμών μέσα στο 2010 είπαμε τίποτα; δεν είπαμε. (καταλαβαίνουμε ότι στο κομμάτι που μας αναλογεί πρέπει να βοηθήσουμε τη χώρα μας)
Κάτι άλλο με τα ταμία τι θα γίνει; Το Δημόσιο (αν το έλεγα αυτό πριν μερικά χρόνια θα γελούσε όλος ο κόσμος) έχει να πληρώσει από τον Απρίλιο. Για σκεφτείτε λίγο για 10 μήνες τα φαρμακεία δίνουν φάρμακα και τα ξαναγοράζουν για να τα ξανά πουλήσουν χωρίς να παίρνουν ευρώ. ΤΙΠΟΤΑ. Τι είμαστε; Τράπεζες; Ενώ οι εταιρίες και οι φαρμακαποθήκες πληρώνονται κάθε μήνα κανονικά από εμάς.
Ήθελα να γράψω και άλλα, αλλά δεν θα σας κουράσω άλλο. Ούτε και είχα κανένα σκοπό να γράψω αλλά και η γαϊδουρινή υπομονή κάποτε τελειώνει και τότε μακριά από το γαϊδούρι.
Η υγεία κύριοι θεωρείτε και είναι το υπέρτατο αγαθό. Σταματήστε να το ξεφτιλίζεται. Αν ψάχνετε για αποδιοπομπαίους τράγους για τα αμαρτήματά σας ψάξτε αλλού να τους βρείτε.

Αναγνώστης
--------------------------------------
Είμαι νέα φαρμακοποιός που πριν λίγο καιρό άνοιξα δικό μου φαρμακείο στην Αττική.
Δεν είχα ούτε γονείς ούτε συγγενείς φαρμακοποιούς και οι γονείς μου μάλιστα ΔΕΝ ήταν πλούσιοι. Ο πατέρας μου είναι συνταξιούχος αυτοκινητιστής και η μητέρα μου δεν δούλευε (οικιακά).

Πήρα το φαρμακείο παλιού συναδέλφου που συνταξιοδοτήθηκε, πλήρωσα κανονικά το εμπόρευμα, που θα το πλήρωνα έτσι κι αλλιώς αν άνοιγα δικό μου Φαρμακείο από την αρχή, τον εξοπλισμό, που θα τον πλήρωνα και θα τον έφτιαχνα έτσι κι αλλιώς ακόμα και αν άνοιγα δικό μου φαρμακείο, και πλήρωσα και τον "αέρα" της επιχείρησης που μας έβγαλε πόσο κοστίζει η τοπική ΔΟΥ. Και έτσι ξεκίνησα με φαρμακείο δικό μου πλέον αλλά όχι από το μηδέν, αφού αγόρασα και την πελατεία του μέσω του ¨αέρα" της Εφορίας.

Για να ανοίξεις φαρμακείο και εδώ και σε όλον τον κόσμο πρέπει να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το Κράτος δεν σου δίνει έτοιμο φαρμακείο με το κλειδί στο χέρι.
Στο εξωτερικό μάλιστα γνωρίζω από φίλους μου ότι τα φαρμακεία πουλιούνται πολύ ακριβότερα από εδώ (γιατί είναι λιγότερα άρα και μεγαλύτερα).

Αυτά που λένε λοιπόν κάποιοι περί δήθεν "κληρονομικότητας" και "μαύρων" εγώ δεν τα συνάντησα πουθενά.

Και δεν είχα καμία εύνοια από πουθενά. Και περίμενα πολύ καιρό για να βρω φαρμακείο, όπως και θα περίμενα για να βρω πόστο ελεύθερο, αν ήθελα να ανοίξω εντελώς από την αρχή.
Και στις δύο περιπτώσεις (είτε αγοράσεις παλιό φαρμακείο είτε φτιάξεις εντελώς καινούργιο από την αρχή) πρέπει να βάλεις πολλά λεφτά από την τσέπη σου. Αν δεν έχεις τα βρίσκεις με δάνειο. Έτσι είναι για όλους.

Όσο για το να ανοίγουμε φαρμακείο όπου θέλουμε, φυσικά και εμένα θα με βόλευε να άνοιγα απέναντι από ένα ΙΚΑ (εκεί θα ήθελα) αλλά δεν νομίζω ότι τα φαρμακεία πρέπει να ανοίγουν μόνο εκεί που θέλουμε εμείς. Πρέπει να ανοίγουν εκεί που λείπουν.
Και εγώ ζηλεύω που άλλοι έχουν φαρμακεία σε καλά πόστα, ή κάποιοι που έγιναν φαρμακοποιοί και πήραν τις επιχειρήσεις των γονιών τους, αλλά το ίδιο ζηλεύω και αυτούς που πήραν άλλες επιχειρήσεις από τους γονείς τους όπως μαγαζιά, εστιατόρια, ή ακίνητα όπως σπίτια και οικόπεδα. Ή αυτούς που ήταν τυχεροί και κληρονόμησαν περιουσίες όπως οι γιοί του Βαρδινογιάννη ή του Μαρινόπουλου ή του Αλαφούζου, ή άλλοι που κληρονόμησαν καταθέσεις στην Τράπεζα. Αλλά δεν τους φθονώ για αυτό και δεν θέλω το κακό τους, ούτε ζητάω τέτοιας φιλοσοφίας "ίσες ευκαιρίες" να χτίζουν κάποιοι για να έρθω εγώ απ΄ έξω να τους τα πάρω.

Ποιο το νόημα να δουλεύεις μία ζωή να φτιάξεις πράγματα αν σου απαγορεύεται να τα δώσεις στα παιδιά σου; Αυτοί που μιλάνε για την "κακιά κληρονομικότητα" θα ήθελαν τα δικά τους τα σπίτια ή τα λεφτά των γονιών τους να τους τα πάρει το Κράτος και να τα δώσει όπου αυτό θέλει, και να τους στερήσει το δικαίωμα να τα επωφεληθούν οι ίδιοι από τους κόπους των γονιών τους, όπως ζητάνε οι ίδιοι να γίνει με τις επιχειρήσεις όπως π.χ. τα φαρμακεία;

Με την ίδια λογική που μιλάνε για "κακιά κληρονομικότητα" έπρεπε δηλαδή τις λίγες χιλιάδες ευρώ που μου πρόσφερε εμένα ο πατέρας μου όταν άφησε το ταξί να τις πούμε και αυτές "κακιά κληρονομικότητα" και να τις έπαιρνε το Κράτος από την οικογένειά μου για να τις δώσει σε άλλον;
Γίνονται τέτοια πράγματα πουθενά στον κόσμο εκτός από τις Χούντες;

Για τη δυσκολία που συναντά λοιπόν κανείς να ανοίξει φαρμακείο δεν φταίει καμία "κακιά συντεχνία" ή κακός "περιορισμός". Φταίει ότι τα φαρμακεία στην Ελλάδα παραείναι πια πολλά. Και σε αυτό δεν φταίνε οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί επειδή είναι πολλοί.

Οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους, και πάντα υπάρχουν κάποιοι τυχερότεροι που βρίσκουν έτοιμα πράγματα. Είτε σπίτια, είτε λεφτά είτε επιχειρήσεις. Έτσι είναι η ζωή.

Ούτε θα ωφελούσε κανέναν να γίνουν 20.000 φαρμακεία και μάλιστα άναρχα τοποθετημένα και να τσακώνονται μεταξύ τους οι φαρμακοποιοί ποιος θα τραβάει τους πελάτες μέσα στο δικό του και να πεινάνε όλοι μαζί και μαλιοτραβηγμένοι.

΄Ολα τα άλλα είναι "θεωρίες" κατά τη γνώμη μου. Και πιστεύω βαθύτατα πως όσο και αν κάποιοι φωνάζουν περί δήθεν "κληρονομικότητας" ή "κακών φαρμακοποιών" που τους ενοχλούν και άλλα τέτοια, στην πράξη θέλουν απλά τα δικά τους δικά τους και των αλλωνών επίσης δικά τους. Κακομαθημένοι πλεονέκτες δηλαδή.

Η ζωή δεν τα φέρνει όλα στρωμένα. Θέλει αγώνα. Και όποιος δεν αγωνίζεται αλλά γκρινιάζει, για εμένα απλά θέλει να τρέξουν να τον βολέψουν οι άλλοι και να μην κουνήσει αυτός ούτε το δαχτυλάκι του.

Γι΄ αυτό θυμώνω όταν ακούω κάποιους να κατηγορούν εμένα και τόσους άλλους νέους ανθρώπους που αποκτήσαμε επιτέλους φαρμακείο με χίλια βάσανα λες και έπρεπε να περιμένουμε να βολευτούν πρώτα αυτοί και μετά να κοιτάξουμε τη ζωή μας.

Οι φαρμακοποιοί δεν είναι κακοί άνθρωποι. Κανείς δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να παρασυρθεί από τρίτους να το πιστέψει αυτό. Αν θέλει να μάθει κανείς την αλήθεια ας επισκευτεί ο ίδιος φαρμακεία να δει με τα μάτια του.
Αναγνώστρια

Σχετικά Κείμενα

Μαθήματα από Αργεντινή και Ουρουγουάη

Τρίτη, 16 Αύγουστου 2011

Η πλήρης και τεχνιτή ισοτιμία πέσο – δολαρίου που προηγήθηκε την επέλαση του Δ.Ν.Τ.(δολαριοποίηση της οικονομίας με τις βαθιές παραγωγικές ασυμμ…

Ενεργός γήρανση...

Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015

Αν η πλειοψηφία των συμπολιτών μας παραξενεύεται με την απροσχημάτιστη κυβερνητική επίθεση κατά του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, προσωπικώς παρα…

Άλλα Κείμενα

Οι απόψεις του Ευγένιου Τριβιζά για τον όρο PIGS*

Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2010

O χαρακτηρισμός των Ελλήνων ως απατεώνων, προδοτών και άλλων τινών δεν είναι παρά μία ακόμα περίπτωση του κοινωνιολογικού φαινομένου της επικλήσεως αρ…

Η σιωπή των αμνών

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012

Ενώ η Ελλάδα σύρεται, ερήμην της κυβέρνησης της, στην ελεγχόμενη χρεοκοπία, η οποία θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου, οι πολίτες της περιμένουν ήρεμο…

Ο χαρακτήρας και η ταυτότητα του νομίσματος

Τετάρτη, 01 Ιανουαρίου 2014

Ας αφήσουμε όλους αυτούς στο νιρβάνα του δικούς τους ιδεολογικού οπίου κι ας έρθουμε στο προκείμενο. Το ευρώ από τον τρόπο που σχεδιάστηκε και λειτουρ…